Hirdetés
Becsült olvasási idő: 3 perc

A Makói József Attila Gimnázium pedagógusa a karantén alatt a nappalijából egy vasalódeszkán „tanította úszni” a diákjait. A videó megjelenése után Vezsenyi Lászlót eltiltották a tanítástól, elvették tőle a csoportjait, nem oktathatta őket tovább online. Elmondása szerint emellett megalázó módon a tanórák anyagait továbbra is el kellett küldenie az igazgatónak és a helyi tankerületi vezetőnek. A CitizenGO online petíciós oldalán egy nap alatt több mint 10 ezer aláírás gyűlt össze a támogatására.

A videós úszás óráról és az azt követő büntetéssel kapcsolatban a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének oldalának adott interjút a gimi tanára. Vezsenyi elmondta, a vicces videóval az volt a célja, hogy kicsit felrázza a diákjait, akik nem tudták elképzelni, hogy a neten lehetséges tornát tanítani, ezért kevesen csatlakoztak a Google Classroomos csoportokhoz.

A tankerület vezetője a videót meglátva követelte, hogy az anyagot azonnal szedjék le a Youtube-ról; Vezsenyi írásbeli megrovást kapott és azonnali hatállyal letiltották a tanításról, elvették az összes csoportját. Továbbá a tankerület a letiltása óta arra kényszeríti a tanárt, hogy minden egyes napra készítse el a csoportjainak szánt aznapi tananyagot , gyakorlatsorokat, pontos utasításokkal (3-4 csoportról van szó), majd azokat küldje el a tankerületi vezetőnek és az iskola igazgatójának. Mivel nem taníthat, az anyagokat kizárólag „büntetésből” kell megírnia, hiszen utána semmire sem használják azokat.

A tornatanárt érthető módon igencsak letörte ez a bánásmód:

„(…) őszinte leszek, nagyon elvesztettem a kedvemet. Tényleg nehéz beszélni róla, mennyire magam alatt voltam. Én pedagógus vagyok, azért maradtam a pályán, mert szeretem csinálni. Nyilván nem a pénzért”

– nyilatkozta a PDSZ weboldalának, a nedolgozzingyen.hu-nak.

Vezsenyi az ügyben megkereste a KLIK vezetőjét, Hajnal Gabriellát is, aki  „(…)három hét után annyit válaszolt, hogy forduljak panaszommal a tankerület vezetőjéhez. Azaz ugyanahhoz az emberhez, aki ezeket az aránytalan büntetéseket kiszabta rám.”

Vezsenyi ügyét a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete karolta fel. Az interjút, amiből ezek az elképesztő részletek kiderültek, abból az alkalommal készítették vele, hogy a PDSZ neki ítélte a Civil Kurázsi Díjat, amit a szervezet azoknak az oktatási dolgozóknak ítél oda, akik a legbátrabban állnak ki jogaikért.

A CitizenGO-n aláírásgyűjtést indítottak, melynek szövege a következő:

Oroszné Kopányi Katalin intézményvezető és Balázs József tankerületi igazgató részére

 

Mi, a petíció aláírói megdöbbenve olvastunk Vezsenyi László testnevelő tanár meghurcolásáról a karantén alatti ötletes videója miatt, amivel felvidította és motiválta diákjait ebben a számukra sem könnyű időszakban.

 

E petícióval a támogatásunkról biztosítjuk a kreatív, humorral ösztönző testnevelő tanárt, és arra kérjük a Makói József Attila Gimnázium igazgatóját, illetve a Hódmezőváráshelyi Tankerületi Központ vezetőjét, hogy szüntessenek meg minden olyan szankciót, ami Vezsenyi Lászlót azért a videójáért sújtja, amiért valójában dicséret illetné.

A petíciót június 12-én indították és június 13-án reggel 9 órára már átlépte a 10 ezer aláírást.

A József Attila Gimnáziumot fenntartójáról, a Hódmezővásárhelyi Tankerület vezetőjéről, Balázs Józsefről legutóbb egy hónappal ezelőtt írtunk. Akkor a már kihirdetett felvételi eredmények ellenére több diákot is arról értesítettek, hogy mégsem vették őket fel. Ez érintette a makói gimnáziumot is. Végül pótfelvételit hirdettek, de aki már megírta a felvételit, annak már nem kellett újraírnia. Viszont ha valakit nem vettek fel máshova, az jelentkezhetett, de neki már meg kellett írnia.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá