Hirdet茅s
Becs眉lt olvas谩si id艖: 3 perc

Nem akart sem harcos, sem m茅diaszerepl艖 lenni a Mak贸i J贸zsef Attila Gimn谩zium pedag贸gusa, akit egy k枚z枚ns茅gsikert arat贸 vide贸ja miatt al谩zott meg 茅s tiltott el a tan铆t谩st贸l Bal谩zs J贸zsef, a tanker眉let vezet艖je. 脕m miut谩n mindez nyilv谩noss谩gra ker眉lt, az oktat谩si jogos biztosa vizsg谩latot ind铆tott a tanker眉leti igazgat贸 ellen, aki lemondott posztj谩r贸l. Vezsenyi L谩szl贸 茅s Sz疟cs Tam谩s, a PDSZ eln枚ke az ATV Egyenes Besz茅d c铆m疟 m疟sor谩ban聽elemezte a pedag贸gus meghurcol谩s谩nak t枚rt茅net茅t.聽

 

A testnevel艖 tan谩rral alaposan megfordult a vil谩g az ut贸bbi hetekben: m谩rciusban felt枚lt枚tt egy vicces vide贸t arr贸l, ahogy egy vasal贸deszka seg铆ts茅g茅vel oktatja az 煤sz谩st karant茅nba k茅nyszer眉lt di谩kjainak. Ezt k枚vet艖en 铆r谩sbeli figyelmeztet茅st kapott, letiltott谩k a tan铆t谩sr贸l, egyik napr贸l a m谩sikra megsz疟nt a kapcsolata a di谩kjaival; a digit谩lis tananyagokat 鈥 amit teh谩t a gyerekek nem l谩thattak 鈥 viszont ugyan煤gy minden nap megcsin谩ltatt谩k 茅s elk眉ldett茅k vele, valamint felsz贸l铆tott谩k, hogy tanulm谩nyozza a Nemzeti Pedag贸guskar etikai k贸dex茅t 茅s a nemzeti alaptantervet.

A t枚rt茅net az eg茅sz orsz谩gban elterjedt, r枚gt枚n m谩snap ombudsmani vizsg谩lat is indult az 眉gyben, melynek szokatlan m贸don r枚vid id艖n bel眉l k枚vetkezm茅nyei is lettek: j煤nius 15-i hat谩llyal lemondott a Vezsenyi 茅let茅t megkeser铆t艖 tanker眉leti vezet艖, Bal谩zs J贸zsef, 茅s m茅g az Emberi Er艖forr谩sok Miniszt茅riuma is a tan谩r mellett foglalt 谩ll谩st.

A pedag贸gus a m疟sorban elmondta, hogy k枚z茅piskol谩sokat tan铆t, de hangs煤lyozta, hogy nem tananyagnak sz谩nta a vide贸t, hanem viccnek. A tanker眉letn茅l is f茅lre茅rtett茅k szerinte a dolgot.

Vezsenyi a gyakorlat kapcs谩n elmondta, hogy egy r茅gi vasal贸deszk谩n v茅gezte, 茅s elb铆rta, a c茅lnak megfelelt. A testnevel茅s tan谩r elmondta, hogy el艖sz枚r pozit铆v reakci贸 nem is 茅rte, azok csak k茅s艖bb j枚ttek, de ezek sem a di谩kjait贸l, mert vel眉k a kapcsolatot nem tarthatta.

Egy ideig nagyon furcsa helyzetben volt, a tan铆t谩st nem gyakorolhatta, viszont nem lett elbocs谩tva. Vezsenyi bejelentette, hogy a mai napon levelet kapott az int茅zm茅nyvezet艖t艖l, amiben azt 铆rt谩k, hogy szeptembert艖l sz谩m铆tanak r谩, rajta m煤lik, hogyan d枚nt.

Vezsenyi elmondta, hogy senki nem tudott a tanker眉leti igazgat贸 reakci贸j谩r贸l a tantest眉letb艖l, a hirtelen helyzettel nem tudott mit kezdeni. Miut谩n megtudt谩k, t谩mogat谩sukr贸l biztos铆tott谩k, de nem mehettek szemben a tanker眉letvezet艖 d枚nt茅s茅vel szemben.

Elmondta, hogy jelen pillanatban vissza akar menni kor谩bbi munkahely茅re, pontosabban szeretne ott maradni. Nem v茅letlen眉l k茅sz眉lt el ez a vide贸, im谩dja a di谩kjait, meg akarta nevettetni 艖ket, aktiviz谩lni akarta 艖ket.

Sz疟cs Tam谩s, a PDSZ eln枚ke ennek kapcs谩n elmondta, hogy az online oktat谩s speci谩lis helyzet volt, nem olyan gyorsan terjedtek a dolgok, ez茅rt 茅rtes眉lhettek k茅s艖bb r贸la a koll茅g谩k. Azt gondolja, hogy vannak olyan vezet艖k, akik csak a felfel茅 val贸 igazod谩si pontot ismerik – kap egy sz眉l艖i panaszt, 茅s ennek alapj谩n elkezd egyb艖l int茅zkedni, hat谩sk枚r茅t jelent艖sen t煤ll茅pve, az茅rt, hogy a felette l茅v艖 “hatalmat” lekenyerezze – fogalmazott Sz疟cs.

A PDSZ biztos volt benne, hogy visszhangot fog kapni az 眉gy, de azt nem gondolt谩k, hogy ennyire gyorsan fog a helyzet alakulni.
Vezsenyi elmondta, hogy most ebben az id艖szakban rengeteg t谩mogat贸 megjegyz茅st kapott, nagyon fontos volt ez neki lelkileg. A vasal贸deszka jelk茅pes szimb贸lumm谩 v谩lt, nagyon sokan fejezt茅k ki a koll茅g谩k k枚z眉l, hogy nem biztos sz谩mukra a j枚v艖. Azt 眉zeni nekik, hogy ha jogszer疟tlens茅get, megal谩zotts谩got 茅reznek, akkor “vegy茅k el艖 vasal贸deszk谩t”.

(Forr谩s: ATV)

Tetszenek a cikkeink? Szeretn茅, ha a j枚v艖ben is olvashatna ilyeneket?

A Cs铆p艖s teljesen f眉ggetlen h铆rport谩l a korm谩nyt贸l.聽C茅lunk a Mak贸 茅s t茅rs茅gi val贸s谩g bemutat谩sa, k眉zdelem a korrupci贸 茅s a k枚z茅leti arrogancia ellen.聽Nem 谩ll m枚g枚tt眉nk milli谩rdos 茅s nem vagyunk kit枚mve k枚zp茅nzzel sem. 脡ppen ez茅rt m疟k枚d茅s眉nkre az olvas贸k, az 脰n枚k聽seg铆ts茅g茅re van sz眉ks茅g眉nk.

A Patreonon k枚nnyed茅n be谩ll铆thatja, mekkora 枚sszeggel tudja t谩mogatni munk谩nkat.

Havi k茅t k谩v茅 谩ra, azaz 500 forint is nagy seg铆ts茅g!

TOV脕BB A R脡SZLETEKHEZ…

Hirdet茅s

Sz贸ljon hozz谩

shares