Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

“Mi azt gondoljuk, hogy egy vidéki ér annyit, mint egy fővárosi, és egy magyar is ér annyit, mint egy nyugat-európai munkavállaló” – ezzel magyarázta Jakab Péter szombati online sajtótájékoztatóján, hogy a Jobbik ismételten benyújtja a kormány elé a magyar munkavállalók bérének megemelését célzó javaslatát.

A pártelnök emlékeztetett, az elmúlt időszakban a magyar bérszínvonal Európa sereghajtójává kezd válni, példaként felhozta, hogy már a román nettó bér is utolérte a magyar bérszínvonalat,

“ami nem a román kormány dicsősége, hanem a magyar kormány szégyene”

– hangsúlyozta Jakab Péter.

Jakab Péter a tájékoztatója során felidézte azt is, hogy 2019-ben a Jobbik már benyújtott egy parlamenti határozati javaslatot,

egy gazdaságélénkítő programot a magyar vidék számára,

azzal a céllal, hogy a leszakadó országrészek bérszínvonalát fel tudják zárkóztatni legalább a fővárosihoz. Akkor a kormány ezt azzal utasította el, hogy pont a legszegényebb megyékben nőnek a legdinamikusabban a bérek.

“Mára kiderült, hogy ez hazugság”

– tette hozzá.

Ezért a Jobbik ismét a kormányhoz fordul, javaslatában három pontos követelésével:

  1. Az állami, vagy többségben állami tulajdonú cégek alkalmazzák az egyenlő munkáért egyenlő bér elvét; hogy egy szabolcsi, vagy békési munkás ugyanazért a munkáért ne keressen kevesebbet, mint egy fővárosi, vagy győri kollégája. Mert arról, hogy az a térség szegényebb, nem a szabolcsi munkavállaló, hanem a magyar kormány tehet – fogalmazott Jakab Péter.
  2. A multinacionális vállalatokkal tárgyalják újra a stratégia megállapodásokat; hogy azok ne csak a multiknak nyújtandó milliárdos támogatást rögzítsék, hanem azt is, hogy ezért a támogatásért cserébe ezek a multik, hogyan kívánják felzárkóztatni a béreket.
  3. Teremtsen a kormány korrupciómentes gazdasági környezetet; ahol akár adócsökkentéssel lehetővé teszi a cégek számára, hogy megteremtsék a bérfelzárkóztatást.

Leszakadó vidék

A politikus kitért arra is, hogy a magyar vidéken még ennél is rosszabb a helyzet, amíg tavaly egy szabolcsi munkavállaló 133 ezer forinttal kapott kevesebbet, mint egy fővárosi munkavállaló, mára ez a különbség 140 ezer forint, s miközben Borsodban egy évvel ezelőtt 113 ezer forint, ma már 120 ezer forint a különbség a fővárosi bérekhez képest.

(alfahir.hu)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá

shares