Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

A 24.hu írta meg, hogy pert nyert a magyar állammal szemben a Transparency International (TI) Magyarország egy Simonka Györggyel kapcsolatos büntető ügyben.

A Fidesz vád alá helyezett országgyűlési képviselőjének Békés megyei zöldség-, gyümölcs-nagykereskedelemmel foglalkozó, de jelenleg felszámolás alatt álló Magyar Termés TÉSZ Kft. nevű cége kapott korábban több mint egymilliárd forint közpénzt, az azóta már szintén megszűnt Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivataltól (MVH), amelynek az államkincstár lett a jogutódja.

A kormányzati kommunikáció szerint a pénzt az állam visszakövetelte, amint a cég felszámolás alá került, és igényét a kijelölt felszámolónak is bejelentette, de ennek nyilvános nyoma nem volt. A részleteket pedig sem az államkincstár sem a 24.hu, sem pedig a TI Magyarország közérdekű adatigénylésére nem tisztázta. A perben végül arra kötelezte a bíróság az államkincstárt, hogy adja ki a kért adatokat.

Így derült ki, hogy az állam valóban több mint egymilliárd forint jogosulatlanul igénybe vett támogatás visszafizetését rendelte el a Magyar Termés TÉSZ Kft.-vel szemben, és a követelését a felszámolónak is bejelentette, de a hitelezői nyilvántartásba „határidőn túli” besorolással került az állam követelése. Magyarán az állam kicsúszott a határidőből.

A Transparency International szerint mindez azt jelenti, hogy ha volt is remény arra, hogy valamennyi pénz megtérüljön a követeléséből, ezzel a hibával vélhetően elúszott.

Adalék, hogy nemrég Polt Péter legfőbb ügyész elismerte, a parlamentben törvényt módosítottak Simonka György kedvéért. A politikus a hozzá köthető társaságok által felvett támogatások szabálytalan felhasználásának következményeit igyekezett tompítani, főként el akarta kerülni, hogy a támogatásokat vissza kelljen fizetni.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá

shares