Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

A Körös-Maros Nemzeti Park Csanádi puszták részterületén idén is több olyan szalakóta fészkel, melyeket a határon túl (a Partiumban vagy a Vajdaságban) láttak el jelölőgyűrűvel – írja honlapján a nemzeti park.

Mivel a Csanádi puszták a határ közelében található, így a madarak, köztük a szalakóták is, gyakran keverednek a szomszédos országok állományaival. Egy európai uniós LIFE-programnak köszönhetően az utóbbi években a szalakótákra kiemelt figyelem irányult. Nagyon sok fióka kapott jelölőgyűrűt, így kirepülés utáni életükről számos információval rendelkezünk.

A megfigyelések azt mutatják, hogy a szalakótákra jellemző a területhűség. Többségük minden évben ugyanoda tér vissza költeni, ahol világra jött. Egy kisebb részük azonban máshol választ költőhelyet, biztosítva ezzel a faj genetikai sokszínűségét, stabilitását. Nagyon messzire sohasem mennek, legfeljebb 100-120 kilométerre telepednek meg attól a helytől, ahol felnevelkedtek.

A Csanádi pusztákon általában 50-55 pár szalakóta költ, ezeknek 10-20 százaléka idegen madár, azaz a szomszédos Romániában vagy Szerbiában gyűrűzték fióka korában. Az odúkat folyamatosan ellenőrizzük, s találtunk már olyan madarat, amelyet tőlünk 120 kilométerre, délre (a Vajdaságban), s olyat is, amelyet a Hortobágyon gyűrűztek. Éppen a közelmúltban kaptunk jelzést a tőlünk 110 km-re, délre fekvő Nagybecskerekről, hogy ott kezdett költésbe egy nálunk gyűrűzött szalakóta. A mozgás, az állománycsere tehát folyamatos, a madarak nem ismernek országhatárt.

(kmnp.nemzetipark.gov.hu, kép illusztráció: Marik Pál)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá

shares