Hirdetés
Becsült olvasási idő: < 1 perc

Repülőgépalkatrész-gyárat épít Magyarországon az Airbus. A beruházást megvalósító vegyesvállalat létrehozásáról pénteken írták alá a megállapodást. A zöldmezős beruházásként Gyulán megépülő gyárban elsősorban helikopterek preciziós elemeit, többek között forgószárnyakat készítenek majd. A termelés két év múlva indul, a szakemberek képzése jövő szeptemberben kezdődik a Békéscsabán létesítendő Repülőgépipari Akadémián – közölte az M1 Híradója.

A ma még kihasználatlan, gazos területen két év múlva már a világ repülőgépiparának egyik legkorszerűbb gyára működik majd a Viharsarokban, a gyulai elkerülő út mellett.

A gyárban, ami 30 százalékban a magyar állam tulajdonában lesz, kezdetben kétszázan dolgoznak majd, húsz százalékuk mérnökként. A szakemberek képzését és utánpótlását a Békéscsabán létesítendő Repülőgépipari Akadémia biztosítja majd. A képzés jövő szeptemberben kezdődik.

Az Airbus a világ egyik vezető repülőgépgyártó vállalata. Világszerte több mint százezer embert foglalkoztat. A cég 2018 februárja óta van jelen Magyarországon. Akkor két A319-es csapatszállító repülőgépet kapott a Magyar Honvédség. Azóta hét darab Airbus H145-ös helikopter csatlakozott a flottához, és még további 13 érkezik.

2023-tól pedig az Airbus megkezdi a Magyar Honvédségnek gyártott 16 darab, 225 M típusú közepes szállító helikopter leszállítását. Ezekben várhatóan már a Gyulán készült forgószárnyak „dolgoznak” majd.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá

shares