Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

Szerződésekhez és számlákhoz is hozzáférhettek volna a hódmezővásárhelyi önkormányzatnál illetéktelenek, ha sikerül telepíteni kémprogramot – írja a hvg.hu. A portál információi szerint ugyanis a nyomozók kémprogram nyomát is megtalálták.

Mint megírtuk, információs rendszer és adat megsértésének bűntette miatt az ügyészség vádat emelt ifjabb Rapcsák András, a vásárhelyi önkormányzati cég egykori vezetője ellen, a hatóság szerint ő állt a korábbi hekkertámadások mögött.

Úgy tűnik, hogy kémprogramot is becsempésztek volna az önkormányzat informatikai rendszerébe, ezzel akár belenyúlhattak volna önkormányzati szerződésekbe, számlákba is. Még időben „bezárták a behatolót” az informatikusok, és az előírásoknak megfelelően jelezték ezt a Nemzeti Kibervédelmi Intézet felé, így megakadályozták a „betörést”. Ez a tetten ért támadás tavaly júniusban indulhatott, de már korábban észleltek gyanús mozgásokat, azokat azonban nem sikerült megfogni.

„2018 novembere óta több gyanús rendszer elleni támadást is észleltek”

– utalt a portálnak arra Kalotay Balázs, a Hódmezővásárhelyi Vagyonkezelő Zrt. (HVSZ) októberben kinevezett új vezérigazgatója, hogy nem egyszer tapasztaltak zavart a hivatali rendszerben, de 2018 novemberében, majd 2019 márciusban, amikor egy hétre a rendszer is leállt, nem sikerült beazonosítaniuk a támadót, csak azt észlelték, hogy kívülről léptek a rendszerükbe, és

zsarolóvírus került be.

Kalotay Balázs szerint a korszerű biztonsági rendszer kiépítéséhez kellett volna pénz, amit az akkor még fideszes többségű közgyűlés nem szavazott meg.

Ezért döntöttek úgy még tavaly, hogy „manuális” figyelőrendszert vetnek be, magyarul, éjjel-nappal egy ember követte az informatikai rendszer működését. Így akadt fenn a hálón a hekker, a kívülről beférkőzőt azonnal „bezárták”, leválasztották a hálózatról, így az már nem tudta eltüntetni a nyomait. Jelentették a támadást a Kibervédelmi Intézetnek, már másnap a helyszínen elemezték a hekkertámadás nyomait. A nyomozás során kiderült: hogy valójában a HVSZ Zrt irodájából érkezett a támadás, amellyel még kémprogramot is megkíséreltek az önkormányzat rendszerére telepíteni.

Alapesetben 3 év, amennyiben közérdekű üzem ellen követik el, akkor 2-8 év szabadságvesztéssel is sújtható a cselekmény,

emlékeztet a portál.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá

shares