Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

Hódmezővásárhelyen kísérleti projekt keretében 25-30 fekete rakca juhot vetnek be egy használaton kívüli 4200 m2-es belterületi ingatlan kaszálása során – adta hírül a Polgármesteri Hivatal gyorshír szolgálata.

Az ötletet Fejes Péter önkormányzati képviselő dobta be a köztudatba a tavalyi önkormányzati választás kampányában. A számos nyugati nagyváros (pl. Bécs, Amszterdam, Rotterdam, Lyon, több svájci település) után, Vásárhelyen is kipróbáljuk kísérleti jelleggel azokon a területeken, amelyeken a terepadottságok miatt a fűkaszával való munkavégzés nehezebb a dolgozók számára.

A Zöld Vásárhely Program részeként megvalósuló projekt illeszkedik abba a tervbe, amellyel a zöldfelületek kezelését, a zöldterületekkel való gazdálkodást kívánjuk a városban gazdaságossá, környezetbaráttá tenni. Egy ilyen kezelési, gazdálkodási módszer az ökoszisztéma védelmét szem előtt tartó megoldásokat alkalmazó városüzemeltetési gyakorlat kialakításában is sokat segíthet.

Magyarország második legnagyobb területű településén a zöldfelületek és zöldterületek kezelésére, gondozására irányuló feladatok mennyisége a város méretéhez képest jóval magasabb. A városüzemeltetést a fenntartható megoldások irányába szükséges fejleszteni, így a teljes növényállományt, valamint azok kezelésének módszereit is elkezdi felülvizsgálni a város, melynek egyik első, kísérleti állomása a juhokat bevető projekt.

A kísérleti projekt során kimutatást készítenek a fűkaszálással együtt járó egészségügyi és környezeti ártalmakról is, melyekről tájékoztató táblát helyeztek el a projekt területén. Ezzel fel kívánják hívni a lakosság figyelmét arra, hogy a fűkaszálás valójában milyen nehéz és mennyi ártalommal járó munka, amely elvégzésére ebből adódóan kevesen jelentkeznek.

A Zöld Vásárhely Program a városi közgyűlés által 2020-ban elfogadott Gazdasági Program 2020-2024 és a Hódmezővásárhelyi Klímastratégia 2030 szakmai dokumentumokban megfogalmazott célok megvalósítására irányuló környezet- és klímavédelmi, valamint zöld gazdaság fejlesztési programja a városnak.

A program a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás, a klímaváltozás okozta sebezhetőség csökkentése érdekében határozta meg azt a célt, hogy a város kül- és belterületi ökoszisztémájának védelmében felül kell vizsgálni a zöldterületek, zöldfelületek jelenlegi növényállományát, azok kezelésére pedig fenntarthatóan és gazdaságosan működtethető megoldásokat kell bevezetni.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá

shares