Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

A Körös-Maros Nemzeti Park Csanádi puszták részterületén a közelmúltban két alkalommal is megfigyeltünk kölyköket vezetgető molnárgörényeket. A sztyeppi élővilág képviselőivel való találkozás mindig nagy élmény a természetvédelmi szakemberek számára – közölte honlapján a nemzeti park.

A molnárgörény védett emlősfajunk. A nyílt mezőségi területeket, hátas feketeföldeket kedveli. A KMNPI működési területén belül vélhetőleg Battonya környékén van a legnépesebb állománya. Tavaly ősszel azonban, valószínűleg a hörcsögállomány szaporodásának köszönhetően, a Csanádi pusztákon nagyobb számban jelent meg, idén pedig már kölyköket vezetgető nőstényekkel is találkoztunk.

Éjszakai életmódú állatról lévén szó, jelenlétére leginkább a műutakon elütött példányokból lehet következtetni. Az, hogy a nappali órákban találkozunk egy molnárgörény-családdal, meglehetősen ritkán fordul elő. A kölyköket vezetgető nőstények jelenléte arra utal, hogy az állat szaporodó közösséget alkot a környéken. Mindkét megfigyelés a védett területek közelében volt, így esély van arra, hogy ebben a zavartalanabb környezetben hosszabb távon is megtelepednek, és állományuk növekedésnek indul.

Ez a kis ragadozó nagyon ügyes vadász. Legfőbb zsákmánya a hörcsög, de sok pockot és güzüegeret is megeszik, amivel nagy hasznot hajt a gazdálkodóknak. Más szempontból is hasznos: amikor kikotorja, kiássa a földből, az üregekből a rágcsálókat, egyúttal a gyepet is kitúrja és az üres területeken új növényfajok tudnak megtelepedni, tehát a gyepek változatosabbá válhatnak.

A Makó és Királyhegyes környékén most megfigyelt kölykök már szinte anyányi nagyságúak voltak. Amikor anyjuk valamilyen veszély elől takarásba húzódott, ők is nyomban követték. Aztán mindig előbb az anya jött ki a búvóhelyről, majd ha biztonságos volt a környék, a kölykök is előmerészkedtek.

A molnárgörényt aranysárga bundája alapján tudjuk megkülönböztetni a sokkal sötétebb színű és gyakoribb házi görénytől. Míg a molnárgörény az embertől távoli, háborítatlan, nyílt pusztákon él, addig a házi görény gyakran felbukkan a fás területeken, tanyákon, falvakban, városokban is.

(kmnp.nemzetipark.gov.hu, fotók: Balogh Gábor)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá

shares