Hirdetés
Becsült olvasási idő: 4 perc

A meghirdetett időben, pénteken délután nem sokkal 6 órakor indult el a Momentum által szervezett szimpátiatüntetés az Index mellett. A demonstrálók egy majdnem három órás menet után értek fel a budai várba, ahol Orbán Viktor hivatala mellett, a Karmelita kolostornál a szervezők és felkért szónokok tartottak beszédeket.

• Elsőként Orosz Anna, a Momentum alelnöke beszélt. Ő végig vette, mi minden történt az elmúlt években a kormánnyal szemben kritikus magyar sajtótermékekkel: Origo, Népszabadság, Heti Válasz, 168 Óra. (A Magyar Nemzet 2018-as leállításáról nem volt szó.) „A Fidesz azt akarja, hogy a magyar emberek, mi 10 millióan nem tudjunk egymással beszélgetni” – mondta Orosz Anna. Sőt, folytatta a politikus, utcára tesznek, ha valami olyasmit tesznek, ami a hatalomnak nem tetszik. „Mi vagyunk a többség, mi vagyunk többségben – mi nem Vaszily Miklósok, Szombathy Pálok, Bodolai László és Gerényi Gáborok vagyunk. Többségben vagyunk, akiknek van gerincük. Kiabáljatok, támogassátok a függetléen médiát, rajtatok múlik, hogy túléljük azt Orbán-rendszert” – jelentette ki a Momentum alelnöke.

• Miután Hajnal Miklós, a Momentum elnökségi tagja, az este moderátora felidézte a Magyar Nemzet 2018-as bedarálását, másodjára a Magyar Hang publicistája, Gulyás Balázs emelkedett szóra. Na szevasztok, libernyákok – köszönt be publicistánk Orbán Viktor mai rádiós megjegyzésére utalva. Majd megjegyezte: Tíz éven azon dolgozik a felcsúti legkisebb fiú, hogy feldaraboljon és felzabáljon mindent. „Amíg nincs szolidaritás, addig meg is tudják tenni. Akkor lesz vége ennek a förtelmes rendszernek, ha akkorn is kimész az utcára, ha nem téged bántanak” – mondta. Majd úgy folytatta, a fideszes állampolgárok se fognak kimaradni, őket is bedarálja a rendszer. „George Floyd nyakán 8 perc … másodpercig térdelt a rendőr, mi most az 5-6. percben járunk, de mi nem vagyunk egyedül, mert ez a mi hazánk is” – mondta Gulyás Balázs, majd úgy zárta a beszédét: „Ne hallgassunk!”

Gulyás Balázs

Herczeg Zoltán divattervező, dizájner lépett a színpadra harmadjára. „Ma már eltemettünk egy igazi demokratát, egy igazi államférfit, egy leendő köztársasági elnököt” – utalt a cserdi polgármester, Bogdán Lászlóra Herczeg. A civil aktivista úgy folytatta: ne kelljen mást eltemetni, ne kelljen eltemetni az Indexet, az alkotmányos jogainkat; ne temessük el a demokráciát, hanem építsük fel. – Azt szeretném, ha mindenki itt lenne, a tévé előtt. Ha Bogdán László megcsinálta a csodát Cserdiben, akkor nekünk is meg kell csinálni – közölte a divattervező. Mint mondta, 30 év telt el a rendszerváltás óta; én Ausztriára, Európára szavaztam akkor, nem arra, hogy ötödét keresik most sokat az osztrák béreknek. Ha lesz egy új Index áldozni kell rá – mondta. Szabad kreatív emberek kellenek, szabad média kell; ha Bogdán László meg tudta kicsiben csinálni, akkor mi is meg tudjuk tenni nagyban. Dolgozzunk a hazánkért, dolgozzunk a szabadságért – zárta mondandóját Herczeg Zoltán.

• Hogy miért nincs sajtószabadság? Azért, mert az állam beavatkozik, miközben a közszolgálatiságból bohóctréfát csinál – mondta a következő felszólaló, Szekeres Tamás. A Bors korábbi főszerkesztője szerint, ha nincs szabad sajtó, még inkább játékszerei leszünk a mindenkori hatalomnak.

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő többek közt arról beszélt, hogy nincs olyan rendszer vagy kormány, amelyik ellen ne lehetne eredményesen fellépni. Minél nagyobb a diktatúra, annál nagyobb nyomásgyakorlásra van szükség. De nincs olyan hatalom, amelyet ne lehetne jobb belátásra bírni – közölte Hadházy. A képviselő azt csodálta az Indexben, hogy ellen tudott állni a fizetett kormánypropagandának: „Ellenálltak a korbácsnak és a mézesmadzagnak”. Hadházy leszögezte: ez a mai esemény valaminek a kezdetét jelenti. Szerinte ma meg kell fogadnia mindenkinek, hogy folytatni fogják, nem hagyják abba ennyivel. „A független sajtóért nem elég tüntetni, elő is kell fizetni rá” – zárta beszédét egy újságírótól idézett megjegyzéssel.

• Utolsó felszólalóként Fekete-Győr András elmondta: az az elképesztő az „Index-sztoriban”, hogy a lap olvasóinak legnagyobb részét Fidesz-szimpatizánsok teszik ki. A Momentum elnöke hangsúlyozta, amit az indexes szerkesztőségi tagok mutattak ma, az elképesztően példaértékű. Száz méterre innen van egy gyáva, kicsi ember, aki nem tud tükörbe nézni – közölte Fekete-Győr, aki azt leszögezte: neki a független média tükör, illetve kíváncsi arra, mi a valóság. Mint mondta, olyan Magyarországot akar építeni, ahol van CEU, vagy független Magyar Tudományos Akadémia, ahol van Index, majd beszédét úgy zárta: reméli, lesz másik – utalva a távozó indexesek új mottójára.

(Tudósítás: Magyar Hang, fotók: Béli Balázs/Alfahír)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá

shares