Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

Merkely Béla szinte biztos benne, hogy Magyarországon lesz a koronavírus-fertőzésnek második hulláma, de még egyszer nem lehet úgy lezárni az országot, mint tavasszal.

A SOTE rektora az ATV Heti Napló Sváby Andrással című műsorában azt is kifejtette, akkor beszélhetünk fertőzési hullámról, ha a vírus reprodukciós rátája tartósan 1 felett van, tehát ha egy fertőzött legalább 1 vagy annál több új beteget generál.

Merkely szerint a nyári meleg nem jó a vírusnak, de nincs ellentmondás eközött, és például az Öböl-meneti országok mutatói között, mert a forróság elől zárt, légkondicionált épületekbe mennek az emberek. Ahol viszont kontinentális nyár van, sokat vannak az emberek a szabadban, visszaszorult a fertőzés.

A rektor arról is beszélt, hogy Magyarországon a közösségi térben és a magánháztartásokban nagyon alacsony volt a vírus aktivitása, de ha nem hozzák meg időben a korlátozásokat, sokkal súlyosabb lehetett volna a helyzet.

Második hullám

Ennek az időpontját pontosan nem lehet meghatározni. Ha lehűl a levegő, a gyerekek iskolába mennek, a szülők zárt térben dolgoznak, felgyorsíthatja a terjedést. Az országot viszont szerinte nem lehet még egyszer úgy lezárni, mint tavasszal.

A második hullám késleltethető és lassítható, ha a lakosság betartja az intézkedéseket, a maszkhasználat azért fontos, hogy ne fertőzzünk és ne fertőződjünk. Közben az idővel futunk versenyt, mert vakcina még nincs, a nyájimmunitástól pedig messze vagyunk.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá

shares