Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

Július 17-ig 869 340 egyszer használatos maszkot gyártott a Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtönbe telepített, Kínából érkezett maszkgyártó gépsor – közölte Hadházy Ákos független országgyűlési képviselővel a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP).

Mindez azért különösen érdekes, mert az eddigi hírek arról szólnak, hogy az Orbán Viktor miniszterelnök által csak kínai csodamasinának nevezett szerkezet havonta 2,8 millió maszkot gyárt. Ez a szám hangzott el a kormányfő áprilisi videójában, egyértelműen az új eszköz kapcsán.

Huszonnegyedik nap. Sátoraljaújhely // Day twenty-four. Sátoraljaújhely

Huszonnegyedik nap. Sátoraljaújhely // Day twenty-four. Sátoraljaújhely

Közzétette: Orbán Viktor – 2020. április 4., szombat

A BVOP válasza szerint május 25. óta folyik a gyártás, az elkészült maszkokat pedig a sátoraljaújhelyi börtönben tárolják. Azt is írták, hogy a 2,8 milliós adat a büntetés-végrehajtás teljes, maximális gyártási kapacitását fedi le. Viszont a válasz nem említ máshol gépsort.

A büntetés-végrehajtás egy korábbi közleménye szerint a védőmaszkokat az Adorján-Tex Kft., a büntetés-végrehajtás egyik gazdasági társasága fogvatartotti munkáltatással a Hajdú-Bihar Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben és a Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtönben gyártja. A gyártási kapacitás napi 20 000 darab védőmaszk, a kapacitás bővíthető – írták akkor.

Március 27-án már arról számoltak be, hogy napi 33 ezerre emelték a kapacitást a bv-intézetekben.

Közzétette: Hadházy Ákos – 2020. augusztus 1., szombat

Hadházy Ákos Szijjártó Péter külügyminisztert is kérdezte már, tőle is azt kérdezte (csakúgy mint a BVOP-tól), hogy egyáltalán működik-e a sátoraljaújhelyi gépsor. Szijjártó Péter helyett Pintér Sándort a belügyi tárca vezetője írt választ, amiből csak annyi derült ki, hogy „a Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön területén üzembe helyezett gépsor egyszer használatos egészségügyi szájmaszkok gyártására alkalmas.”

(magyarhang.org)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá

shares