Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

A Pénzügyminisztérium közleménye szerint 2020 első hét hónapjában az államháztartás központi alrendszere 2165 milliárd forintos hiánnyal zárt. Ezen belül a központi költségvetés 1841,4 milliárd forintos deficitet, az elkülönített állami pénzalapok 12,7 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 336,3 milliárd forintos hiányt értek el.

Az előző év azonos időszakában a központi alrendszer hiánya 352,7 milliárd forintot tett ki. 2020 július hónapjában a központi alrendszer 328 milliárd forintos hiánnyal zárt, szemben a 2019. évi azonos havi 37,2 milliárd forintos többlettel.

Mivel 2020 júliusában nem érkezett uniós bevétel a költségvetésbe, így a 2020. évi első héthavi bevétel összesen 489,5 milliárd forintot tett ki. Ugyanakkor a 2020. évi, július végi uniós kiadások megközelítették az 1274,9 milliárd forintot.

A járvány elleni védekezéshez szükséges forrásokat – így a szükséges eszközök beszerezésére kiadott több mint 520 milliárd forintot – és a gazdaság újraindításához szükséges forrásokat a kormány teljes mértékben a hazai költségvetésből fedezi.

Emellett a hazai kiadások közül 2020. július végéig kiemelendők a kiemelt közúti projektekre (140 milliárd forint), valamint a koronavírus-járvány következtében szükségessé vált versenyképesség-növelő támogatásra (123,1 milliárd forint) fordított források is.

Fontos kiadás továbbá a Turisztikai fejlesztési célelőirányzatból (81 milliárd forint), a közúthálózat fenntartására és működtetésére (68,4 milliárd forint) kiadott források, valamint a Falusi Útalapból (57 milliárd forint), a közúthálózat felújítására (37,4 milliárd forint), a Modern Városok Program céljaira (29,1 milliárd forint) kifizetett összegek.

Jelentős forrásokat fordított továbbá a költségvetés a nagycsaládosok személygépkocsi-szerzési támogatására (27,0 milliárd forint) is. Emellett kifizették a veszélyhelyzet során nyújtott kimagasló teljesítményük elismeréseként – az egészségügyi és egészségügyben dolgozók rendkívüli juttatását. Erre 101,3 milliárd forintot biztosított a költségvetés.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá

shares