Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

Bécs, Brüsszel és London ,,kicsivel” nagyobb város, mint Hódmezővásárhely, mégsem volt probléma, hogy öko-fűnyírókat vetettek be.

Belgium egyik legforgalmasabb légikikötőjének fenntartója úgy döntött, néhány tucat birka segítségével oldja meg a fűnyírást az észak-kelet brüsszeli Zaventem reptér zajvédő zónájában tavaly nyáron.  A juhnyáj három héten keresztül hozta rendbe a reptér környéki füves területeket, lelegelve az azon található növényeket. Anke Fransen, a brüsszeli repülőtér szóvivője a VRT Radio 2-nek elmondta, amikor lenyírják a füvet, a levágott növényi részek ottmaradnak és takarják a talajt. A birkák azonban megeszik azt, így nem marad a talajon. Ezzel a ritkábban előforduló növények és fűfélék is lehetőséget kapnak a növekedésre.

Fotó: vrt.be

London egyik legnagyobb parkjába, a Hampstead Heathre 60 év után ismét birkákat vezényeltek, szintén tavaly nyáron. A fűnyírást kiváltó legeltetés hozzájárul a nagyobb biodiverzitáshoz, kedvező élőhelyet biztosít az ott élő vadállatoknak, köztük a hüllőknek és a kistestű emlősöknek, valamint a vadvirágoknak. John Beyer, a Heath & Hampstead Társaság alelnöke elmondta, hogya tervet John Constable 19. századi angol festő képei ihlették,aki legelésző birkákat festett a Hampstead Heathről készített alkotásaira. Karina Dostalova, a londoni önkormányzat illetékese felidézte, hosszú története van a területen legeltetésnek: az 1920-as és 30-as években gyakran lehetett látni legelésző birkákat London parkjaiban,így csökkentették a fűnyírás költségeit.

A Bécsi Városháza Duna-szigetért is felelős MA 45-ügyosztálya ennek érdekében kialakított egy fenntartható fűnyírási koncepciót 2019 tavaszán, melynek középpontjában egy juhnyáj áll. A birkákat a LIFE DICCA európai uniós környezetvédelmi projekt keretein belül kerültek bevetésre. A program alapvető célja, hogy a széndioxid-kibocsátást 10 vagy akár 20 százalékkal is csökkentse, hozzájáruljon a fajok sokféleségének megőrzéséhez és csökkentse a fenntartási költségeket.

A birkákat idén júliusban is bevetették, 70 állat érkezett a 21 km hosszú sziget északi részére.

Ez nem az én kertem! Idén újra birkák nyírják a Duna-szigeten a füvet, 50 helyett most 70 állat érkezett. Praktikus,…

Közzétette: Bécsi fekete blog – 2020. július 29., szerda

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá

shares