Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

A héten elmaradt a Kormányinfó nevű sajtótájékoztató és Orbán Viktor sem beszélt a Kossuth Rádió péntek reggeli műsorában, pedig a magyar közvéleményt igencsak foglalkoztatja, hogy a kormány miként ítéli meg a Fehéroroszországban történő eseményeket. A figyelem azért is összpontosul az Orbán-kormányra, mert júniusban a magyar miniszterelnök Minszkben találkozott a fehérorosz diktátorral, és igencsak pozitív nyilatkozatot tett a két ország kapcsolatairól.

Orbán Viktor többek között azt mondta, az Európai Uniónak meg kellene szüntetnie a Fehéroroszországgal szembeni szankciókat.

Azóta sok minden történt: előző hét vasárnap Aljakszandr Lukasenka újra fölényes győzelmet aratott a választásokon, igaz, ennek hitelességét jóformán senki nem ismeri el – az Európa utolsó diktátoraként számon tarott Lukasenka hazájában már a választások előtt tömeges letartóztatások és internet-korlátozások zajlottak, az eredeti ellenzéki elnökjelöltet pedig bebörtönözték.

Míg a helyi ellenzék szerint az elcsalt választáson valójában az ellenzéki jelölt Szvetlana Cihanouszkaja nyert, a hivatalos adatok 80 százalékos győzelmet mutatnak az elnök javára. Az eredmények után tüntetések kezdődtek, amit a karhatalommal verettek szét: több mint hétezer ember került rácsok mögé és több halálos áldozat is van.

Az Alfahír pénteken egy más témában tartott sajtótájékoztatón kérte Jakab Pétert arra, hogy foglaljon állást belarusz-ügyben, beleértve azt is, hogy a magyar kormány miért nem reagál érdemben az eseményekre.

A Jobbik elnöke úgy vélte, a fehérorosz rezsimet már-már stratégiai partnerként határozta meg az Orbán-rendszer, így nem véletlenül hallgatnak.

„Ami ott történik, az szégyenteljes mind Európára, mind a demokratikus berendezkedésű világra nézve. Szégyenletes az is, ha valaki egy ilyen rezsimmel bárminemű közösséget vállal”

– fogalmazott Jakab. Az elmaradt Kormányinfó és rádióinterjú kapcsán pedig azt mondta, idézzük:

„Ha egy hazug kormány meg egy hazug miniszterelnök csendben marad, akkor lehet, hogy nem veszítünk sokat.”

(alfahir.hu)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá

shares