Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

Hitelből felújítottak egy volt iskolaépületet, az önkormányzat eladta, azonban a tartozást még 9 évig kell visszafizetniük – derül ki Gyöngyösi Ferenc önkormányzati képviselő (Mindenki Magyarországa-Tiszta Vásárhelyért) közléséből.

Mint írja: 2015. február 27-én az önkormányzat és a Hódmezővásárhelyi Városellátó és Foglalkoztató Közhasznú Nonprofit Kft. vagyonkezelői szerződést kötött a Kálvin tér 4. (a volt zeneiskola épülete) számú ingatlanra. Szerződés szerint az ingatlan könyv szerinti értéke 125 millió forint volt. A vagyonkezelői szerződés kitér arra, hogy a Vagyonkezelő 2015. október 31-ig felújítja az ingatlant, a Vagyonkezelő pénzintézettől kölcsönt vehet fel, valamint az Önkormányzat kezességet vállal 600 millió Forint tőke és járulékai erejéig.

1801/2014. (XII.19.) Kormányhatározattal a Kormány hozzájárult az önkormányzat kezesség- és garanciavállalásához a 600 millió forint ügyletértékű kölcsönügylethez kapcsolódóan. A Hódmezővásárhelyi Városellátó és Foglalkoztató Közhasznú Nonprofit Kft. felújította az ingatlant. (A kivitelező az Építészmester Tervező és Kivitelező Zrt. volt 496.779.804 forint +ÁFA összegért). Az ingatlan felújítás hitelből lett finanszírozva.

A Kálvin tér 4. “kálváriája” , avagy hogyan tegyünk szert több száz milliós tartozásra.

2015. február 27-én a…

Közzétette: Gyöngyösi Ferenc – 2020. augusztus 14., péntek

2016. december 23-án az önkormányzat eladta a Magyar Államnak az ingatlant. A vételár 500.000.000 forint + ÁFA összeg volt. (Bruttó 635 millió forint. A vételár az önkormányzatnál maradt.) A Vagyonkezelői szerződés megszűnése miatt a HMSZ Zrt. kiszámlázta az önkormányzatnak az ingatlanra fordított költségeket: 500 millió + ÁFA, azaz bruttó 635 millió forint, ez jogszabályi kötelezettség volt.

Ezt az önkormányzat a felújításhoz felvett hitel törlesztési ütemezésének figyelembe véve részletekben utalja, a HMSZ Zrt. a hitelt törleszti.

Gyakorlatilag, ha 2016-ban a vételárból kifizeti az Önkormányzat a HMSZ Zrt. által kibocsátot számlát, az Önkormányzatnak nem lenne a HMSZ Zrt. felé tartozása. A HMSZ Zrt., ha a hitelszerződés lehetővé teszi, előtörlesztette volna a hitelt az Önkormányzat által kifizetett számla értékéből, a HMSZ Zrt-nek se lenne hitele. Ezt a hitelt negyedévente fizetjük 2029-ig 10,7 millió forint tőke és 3,425 millió kamat terhével.

– közölte a képviselő.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá