Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

Az Átlátszó oknyomozó portál közérdekű adatigénylést nyújtott be a Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központnak, hogy megtudjuk, milyen döntés vezetett ahhoz, hogy most zárják be a mártélyi általános iskolát, miközben a gyereklétszám évek óta alacsony volt. A tankerület döntéselőkészítésre és vizsgálatra hivatkozva nem adta ki az iratokat, és fontos adatokkal nincs tisztában.

“A gyermekek Mártélyról Hódmezővásárhelyre történő utaztatásának költségeiről nem tud tájékoztatást adni a Tankerületi Központ, tekintettel arra, hogy jelenleg is zajlik annak felmérése a szülők körében, hogy hány gyermek számára igénylik a szervezett utaztatást.”

– ezt válaszolta az Átlátszó közérdekű adatigénylésére a Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ alig több mint két héttel az új tanév előtt.

A tankerület közadatigénylésükre adott válaszából az derül ki, hogy

alig több mint két héttel az iskolakezdés előtt még nem tudják, mennyi gyereket kell Mártélyról az új iskolába, Hódmezővásárhelyre utaztatni. Azt sem tudták megmondani, hogy mennyit spórolnak az mártélyi iskola bezárásával, ugyanis azt írta a tankerület, hogy a “tagintézmény fenntartásának költségeire vonatkozó adatokat a Tankerületi Központ nem kezel.”

A bezáráshoz vezető útról viszont hosszan írtak.

A Tankerület kihangsúlyozta, hogy a tényleges döntést megalapozó anyagot nem ismerhetjük meg, mert “a döntéssel kapcsolatban vizsgálat folyik, az adat megismerése a közfeladatot ellátó szerv törvényes működési rendjét vagy feladat-és hatáskörének illetéktelen külső befolyástól mentes ellátását, így különösen az adatot keletkeztető álláspontjának a döntések előkészítése során történő szabad kifejtését veszélyeztetné”.

A tankerület magyarázata – miszerint a kevés gyerek miatt kell az iskolát bezárni – 2015 óta létező jelenség. Putz Anitát 2019 októberében választották meg polgármesternek, az iskolát pedig 2020 nyarán zárják be.

Az Átlátszó teljes cikkét itt lehet elolvasni.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá

shares