Hirdetés
Becsült olvasási idő: 4 perc

A Kúria péntek kora délután helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) korábbi határozatát, miszerint Bíró László, az ellenzék által támogatott jelölt nem indulhat el a Jobbik logója alatt, így nem indulhat el összellenzékiként az október 11-i Borsod 6-os időközi országgyűlési választáson. Jakab Péter szerint a Jobbik nevét a Fidesz letilthatja a szavazólapról, megtilthatják, hogy hivatalosan elinduljanak a választáson – bár ez jogállamban példátlan –,“de azt senki nem tilthatja meg, hogy jobbikosok százai kampányoljanak és segítsék győzelemre az ellenzék jelöltjét, Bíró Lászlót.” (Kiemelt fotó: Bíró László bemutatás az ellenzéki sajtótájékoztatón, Tiszaújvárosban/Alfahír – Béli Balázs.)

A Kúria indoklása gyakorlatilag megerősítette a Fidesz korábbi óvását, annak ellenére, hogy elismerték, Jakab Péter Jobbik-elnök valóban kézhez kapta a végzést arról, hogy ő a Jobbik elnöke. Sőt, még azt is leírták, hogy az NVB is tudomást szerzett erről a tényről.

Mint írták, a kérelmező érvelése szerint

a Fővárosi Törvényszék válaszának kézhezvételét követően az NVB hivatalos tudomást szerzett a közhiteles nyilvántartással ellentétes adatokról,

így meg kellett volna állapítania Gyöngyösi Márton aláírási jogosultságát, és így a Jobbik jelölőszervezetként való nyilvántartásba vételét nem utasíthatta volna vissza, azonban az NVI és NVB, mint a választási ügyekben eljáró szervek és a választási döntések jogszerűségét vizsgáló Kúria nem vehetik át a civil szervezetek nyilvántartását végző bíróság hatáskörét, és a közhiteles nyilvántartás adataival szemben a változásbejegyzési kérelmet, annak mellékletéül szolgáló okiratokat maguk nem értékelhetik,  polgári jogi kérdésekben megállapításokat nem tehetnek. A választási iroda a bejelentett szervezet létezését és adatainak hitelességét a civil szervezetek bírósági nyilvántartásában ellenőrzi, vagyis a választási ügyekben alapvetően és elsődlegesen e közhiteles nyilvántartás adataira kell támaszkodni.

Tehát, hiába tudja mindenki, hogy ki a Jobbik elnöke, ha az nem szerepel a bíróság honlapján, nincs mit tenni.

Ezt az ellentmondást érzeve a Kúria is hangsúlyozza, hogy a jelen esetben ugyan rendelkezésre áll a Fővárosi Törvényszék 7.Pk.60.836/2003/74. számú végzése, amely a változásbejegyzési kérelmet elbírálta, a végzés azonban a mai napig nem emelkedett jogerőre. Jogerő hiányában pedig a végzésben szereplő adatok nem vehetők figyelembe. 

A Kúria döntésével szemben fellebbezésnek nincs helye.

“Senki nem tilthatja meg, hogy jobbikosok százai segítsék győzelemre”

“A fideszes Nemzeti Választási Bizottság után ma a fideszes Kúria is meghajolt Orbán akarata előtt. Példátlan módon a Fideszt kiszolgáló szervek nem engedik, hogy a Jobbik, mint a legerősebb ellenzéki frakcióval rendelkező parlamenti párt, elinduljon a választáson október 11-én, vagyis megtiltják, hogy hivatalosan támogassuk az ellenzék jelöltjét, Bíró Lászlót”

– írta Jakab Péter, a Jobbik elnöke a Kúria döntésére reagálva.

A politikus szerint a cél világos, és október 11-én a tét nem kevesebb, mint a kétharmad lebontása, az ellenzék győzelme pedig várhatóan 1-2 százalékon fog múlni.

“A Fidesz ezért jogi eszközökkel akarja megbontani az ellenzék egységét: azt a pártot akarja kilőni az ellenzéki összefogásból, amely 2018-ban 31 százalékot ért el Bíró Lászlóval az élen, ez pedig a Jobbik. Ez a választás már az indulásnál sem tiszta, hiszen már a startvonalon csalással indulnak. Félnek az ellenzéki összefogástól. Félni félhetnek, megakadályozni azonban nem tudják”

– fogalmazott. 

Jakab Péter szerint a Jobbik nevét a Fidesz letilthatja a szavazólapról, megtilthatják, hogy hivatalosan elinduljanak a választáson – bár ez jogállamban példátlan –,

“de azt senki nem tilthatja meg, hogy jobbikosok százai kampányoljanak és segítsék győzelemre az ellenzék jelöltjét, Bíró Lászlót. A kétharmad lebontásából nem engedünk”.

Hangsúlyozta, az ellenzék minden fideszes megosztási kísérlet, minden fideszes aljaskodás ellenére egységes és stabil, “és Bíró Lászlóval közösen lebontjuk a kétharmadot”.

A Fidesz nem engedi a szabad választást❗️

A fideszes Nemzeti Választási Bizottság után ma a fideszes Kúria is meghajolt…

Közzétette: Jakab Péter – 2020. augusztus 28., péntek

A Jobbik előtt most két lehetőség áll. 

Az egyik, hogy Bíró Lászlót elindítják független jelöltként, de ezt a pártban kockázatosnak tartják,

ugyanis okkal lehet tartani attól, hogy a kormánypártok támogatásával a körzetben több Bíró László nevű jelölt is elinduljon. Ezt a fegyvert egyszer már bevetette a Fidesz, pont Borsod-Abaúj-Zemplén megyében,

amikor is egy miskolci időközi önkormányzati választáson a Rokker Zsioltiként ismert Erdei Sándorral szemben elindítottak egy másik Erdei Sándort is. A két jelöltet a szavazólapon csak a születési dátuma különböztette meg. 

A másik lehetőség, hogy Bíró Lászlót egy másik jelölőszervezet (párt) jelöli, ez esetben – úgy tudjuk – már aznap megkezdődhet az ajánlások gyűjtése is. 

Hivatalosan szeptember 4-ig lehet még ajánlóíveket felvenni, és azok leadási határideje szeptember 7. 

A Jobbikban mindenképpen úgy számolnak, hogy Bíró László ott lesz a szavazólapon október 11-én. 

(alfahir.hu nyomán)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá

shares