Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

Kiszomboron azért nem, mert nem helyi intézménybe járnak, Makón pedig azért nem, mert nem itt van a lakcímük.

Egy felháborodott nagymama kereste meg oldalunkat. Elmondása szerint a Kiszomboron élő, de makói iskolába járó unokája a fent olvasható okok miatt nem kap támogatást.

Bár a makói költségvetés és a várható adóbevételek még kérdésesek, az elmúlt években az volt a gyakorlat, hogy minden makói állandó lakcímmel, vagy tartózkodási hellyel rendelkező makói általános iskolába 1-8. évfolyamon tanuló iskolás gyermek részére 5.000 forint értékű utalványt adtak. Tavaly egyébként 8,5 millió forintot költött erre a város és 1600 alsó- és felső tagozatos általános iskolás kapott vásárlási utalványt.

A tanévkezdést segítő kiszombori rendeletet elolvasva kiderül, hogy a Makón tanuló kiszombori általános iskolások nem kapnak támogatást. A rendelet szerint 10.000 forint támogatásban az részesül, ,,akinek a családjában az egy főre jutó nettó jövedelem nem haladja meg a 160 ezer forintot és

a) óvodáskorú gyermeke a Kiszombori Karátson Emília Óvodába jár,
b) általános iskolás korú gyermeke a Kiszombori Dózsa György Általános Iskola tanulója,
c) az általános iskolás tanuló vagy az óvodás a kiszombori intézményektől eltérő intézménybe jár és a szülő a Pedagógiai Szakszolgálat Szakértői Bizottsága által kiállított szakvéleménnyel igazolja, hogy a gyermek integráltan nem nevelhető, vagy foglalkoztatható, a gyermekét sajátos nevelési igénye, fogyatékossága miatt a település intézményében ellátni nem tudják,
d) gyermeke általános iskolai tanulmányait befejezte, de közoktatási intézmény nappali tagozatán tanul, és családi pótlékra jogosult.”

Ezek szerint csak akkor kaphat támogatást a kiszombori önkormányzattól egy Kiszomboron élő, de máshol tanuló általános iskolás, vagy óvodás, ha szakvélemény szerint sajátos nevelési igényű, vagy sérült és a nevelése a községben nem megoldható.

Ez az érdekes helyzet már évek óta fennáll. Mivel Makóra több községből is járnak át diákok, ésszerűbb lenne, ha a kiszombori önkormányzat módosítaná az ő önkormányzati rendeletét. Így a nem helyben tanuló diákok is részesülnének iskolakezdési támogatásban.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá