Hirdetés
Becsült olvasási idő: < 1 perc

Első alkalommal hozta nyilvánosságra az Európai Bizottság a jogállamisági jelentését, amely ezután minden évben, valamennyi tagállamra vonatkozóan elkészül. A cél az, hogy felderítsék a demokratikus berendezkedés egyes ágainak hiányosságait, és ez alapján párbeszédet kezdeményezzenek az érintett ország kormányával.

Négy területen vizsgálódtak:

  • az igazságszolgáltatás függetlensége
  • a sajtó sokszínűsége
  • a fékek és ellensúlyok rendszere
  • korrupció

hvg.hu összeszedte a jelentés legfőbb megállapításait Magyarországra vonatkozóan.

Igazságszolgáltatás

A jelentés szerint komoly aggodalomra ad okot az igazságszolgáltatási reform iránya, különös tekintettel a független Országos Igazságszolgáltatási Tanács és az Országos Bírósági Hivatal közötti hatásköri vitákra. Azt viszont pozitívum, hogy Magyarországon az igazságszolgáltatás digitalizálása magas szintű, jól hozzáférhetők online az ítéletek.

Korrupció

A jelentés leszögezi, hogy egyes esetekben komoly korrupciós bűncselekményekben indítottak nyomozást Magyarországon, de ezek száma továbbra is nagyon korlátozott. Úgy tűnik, következetesen nincs határozott fellépés a bűnügyi nyomozások megkezdése érdekében és magas beosztású tisztviselőkkel vagy azok közvetlen körével foglalkozó korrupciós ügyek üldözése is erősen kritizálható.

Sajtó

A jelentés szerint az állami reklám terjesztésének jogszabályai és átláthatósága hiányában a kormánypárti médiatermékek felé irányított jelentős mennyiségű állami hirdetés lehetőséget ad a kormány számára ahhoz, hogy közvetett politikai befolyást gyakorolhasson a médiára. Kitérnek a kormányközeli kiadványokat összegyűjtő Kesmára, és aggasztónak tartják, hogy a közelmúltban gazdasági eszközökkel a fennmaradó független sajtótermékeket is támadás érte.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá

shares