Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

Vasárnap a Makói Levéltár udvarán tanított gyermekeket szorobánon számolni Vajda József. A rendhagyó órán jelen volt egy tévéstáb, a felvételeket Japánba küldik, a Tokyo TV-n kerül adásba.

A stábot Yuri Takeda és férje, Tamás Attila képviselte. Oldalunknak elmondták, a járványhelyzet miatt Japánból rendező, operatőr nem tud kiutazni, a külföldön élő munkatársak kapták azt a feladatot, hogy olyanokkal, akiket már korábban bemutattak, azokat keressék meg újra és látogassák meg, mutassák be hogyan élnek, mit csinálnak. Így jutottak el Makóra és Vajda Józsefhez. A felvételt kiküldik Japánba, majd a vágott anyagot bemutatják ott, ahol a makói pedagógus járt kirándulása alatt – így például a japán szorobánkészítő műhelyben is. Az ott készített felvételekkel együtt tűzik majd műsorra a makói tanórát a Tokyo TV-ben.

Tamás Attila tolmácsként és koordinátorként dolgozik a japán televíziónak, feleségével öt éve élnek Budapesten, onnan érkeztek városunkba.

Vajda József elmondta, a megjelent gyerekek még nem használták a szorobánt, vasárnap az alapokat vették át: a számok ábrázolását, a szorobán részeit, a korosztályoknak megfelelően egy-egy kisebb példát oldottak meg. Ugyanis két iskola két korosztálya volt: második osztályosok Apátfalváról és negyedik osztályosok Makóról.

– A szorobán eredetileg Japánból származik, ott nagy kultusza van. A számolást gyorsítja meg, a gondolkozást kifinomítja. Még a nyelvtanulásban, művészetek befogadásában is támogatja az emberi elmét – fejtette ki Vajda.

– Ott sportot űznek a szorobánozásból, 6-tól 16 éves gyerekek bámulatos gyorsasággal, egészen nagy számkörben számolnak. Nálunk az a cél, hogy minden gyermek precízen, pontosan tudjon számolni, ez az Első Szorobán Alapítvány célkitűzése – fogalmazott a makói pedagógus.

Szeptemberben a csongrádi Nagyboldogasszony Katolikus Általános Iskola 16 tanulóját látták vendégül, nekik a Maros-parton mutatták be a szorobánozást.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá

shares