Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

A kormány még júniusban jelentette be, hogy támogatja az európai uniós forrásból beszerzett lélegeztetőgép-készletéhez egy raktárbázis kialakítását Magyarországon. Ennek becsült költségét 2,5 milliárd forintra taksálták még szeptemberben a magyar közlöny szerint, aminek megvalósulása nemcsak a kormány által felhalmozott több ezer lélegeztető gép tárolására jönne létre, hanem uniós központi bázis is lenne egyben.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy „az Európai Unió – Magyarország közreműködésével – vesz lélegeztetőgépeket, ezeket Magyarországon fogja tárolni, de persze ott veti be, ahol szükség lesz rájuk. Vagyis a projekt nem kerül semmibe a magyar költségvetésnek.” A Belügyminisztérium egyetértett ezzel, a tárca még csütörtökön is azt írta a népszava.hu-nak, hogy „a raktár és a benne elhelyezett eszközök bekerülését, készenlétben tartását, valamint azok biztosítását teljes egészében az Európai Unió finanszírozza: 80 százalékban előfinanszírozás, 20 százalékban elszámoláskori megtérítés formájában. Nincs magyar önrész, a magyar költségvetést ideiglenesen – azaz az uniós követő elszámolás lezárásáig, az egyenleg rendezéséig – terhelő összeg.

Ennek azonban ellent mond az Európai Bizottság álláspontja, akiket a lap keresett meg. A válaszukból kiderül, hogy az új raktár építésére nem adnak pénzt. A testület kitért arra is, hogy a depóban saját eszközök is tárolhatók. Az Európai Bizottság állítása miatt újra rákérdeztek a BM-nél, hogy akkor a tárca szerint az unió állja-e a raktár létrehozásának költségeit is, de erre nem kaptak választ.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá

shares