Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

Bár a kormány arra számít, hogy a múlt héten bejelentett orvosi béremelés visszahozhatja külföldről a magyar doktorokat, a Népszava által megkérdezett szakemberek elmondása szerint erre nem sok esély van.

Az OECD adatbázisa szerint a legtöbb magyar orvos Németországban, Norvégiában, Svédországban, Angliában és az Egyesült Államokban dolgozik.

• Németországban a friss diplomások 46-58 ezer eurót kereshetnek évente, míg a legalább 10 éves gyakorlattal rendelkező orvosoknál ez az összeg 87 ezer euró. A legképzettebb, idősebb orvosok bére 400 ezer euró is lehet.

• Dániában a kezdő orvosok fizetése 71-103 ezer euró között mozog.

Svájcban az újonc szakemberek 69 500-87 ezer euró közötti összeget kaphatnak.

• Angliában az átlag orvosfizetés 36-63 ezer euró között van, de a bónuszokkal együtt akár 50 százalékkal magasabb is lehet ez az összeg.

Szabó János, a németországi Nordenhamban dolgozó háziorvos azt mondta a lapnak, hogy azok a magyar kollégái, akik ugyancsak Németországban dolgoznak, megdöbbentek, amikor megtudták, milyen törvény készült az orvosi jogállásról. Elmondása szerint

“egyikük sem érezte úgy, hogy most aztán haza kéne rohannia. Sőt, a törvény megszavazása óta mind többen érdeklődnek Magyarországról, hogyan lehetne kijutni”.

Nyilatkozott a lapnak Dr. Tóth Árpád is, aki Magyarországon korábban kórházigazgató volt, de már hét éve a norvég egészségügy tanácsadója, elemzője, emellett sürgősségi alapellátásban ügyel. Ő azt is mondta, hogy a pénz nem minden, a munkakörülmények még a magas fizetnésnél is fontosabbak. Norvégiában szintén jól működik az egészségügyi ellátórendszer, például nem fordulhat elő az, hogy könyörögni kell egy laborvizsgálatárt

Az sem elhanyagolható szempont, hogy

“az új hazai orvosbértábla 2023-ra elérhető legmagasabb összegét itt nagyjából egy tíz éve dolgozó (40-43 éves) szakorvos napi hét és félórás munkaidővel megkeresi. Magyarországon ennyi gyakorlattal az új bértábla szerint is legfeljebb a felét kaphatná meg.

Szerinte rendkívül rossz fényt vet a kormányzatra az, hogy mindenféle egyeztetés nélkül hoztak meg egy olyan törvényt, ami a működést alapvetően befolyásoló, évtizedes szabályokat írt át egy tollvonással. A szakember is úgy gondolja, hogy az egészségügy szinte minden szegletét modernizálni kellene, de a rendszer ilyen mélyreható átalakítása hosszú évek alatt, sok egyeztetéssel és valamennyi szereplő bevonásával kellene, hogy történjen.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá

shares