Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

A dubaji világkiállítást a vírushelyzet miatt elhalasztották, így 2021. október 1. és 2022. március 31. között rendezik meg. A makoveczi szellemiségben épülő magyar pavilon építése decemberben fejeződik be, tervezője Makovecz Imre egykori tanítványa és munkatársa, Makó főépítésze, Csernyus Lőrinc.

Tóth Andrea, az Expo 2020 Nonprofit Kft. ügyvezetője hétfőn online sajtótájékoztatón elmondta: a halasztás és az új időpont Magyarország számára többletköltséget nem jelent, a magyar megjelenésért felelős Expo 2020 Magyarország Nonprofit Kft. az eredeti forrásokat átütemezte.

A pavilon az Aquaroots of Hungary nevet kapta, azért, mert szeretnék megmutatni azt a csodálatos vízi kincsvilágot, amelyet a magyar föld magában rejt.

A Dubaji Világkiállításon felépülő Magyar Pavilon gondolati ívét a makoveczi szellemiség alkotja, egy olyan kettős rétegű faszerkezetű épület, amely egy belső kupolából és az azt körülvevő külső burokból áll. Az épületet Csernyus Lőrinc tervezte, ami Makó főépítészi feladatait is ellátja.

Csernyus Lőrinc koncepció rajza (hungaryexpo2020.hu)

A magyar megjelenés középpontjában hazánk egyedülálló gyógy- és termálvíz kincsének bemutatása áll. A pavilonban helyet kap egy állandó kiállítás, melynek fő témája a balneológia. A látogatók tudás és élmény alapú interaktív tárlat keretein belül ismerhetik meg hazánk vizeit, azok jótékony egészségügyi hatásait.

A turisztikai desztinációk bemutatása mellett, természeti kincsünk múltját, jelenét és jövőjét is feltárjuk a látogatók előtt modern digitális technika segítségével. A kiállítás csúcspontja a kupola terem, ahol mindenki egyedülálló, természetfeletti audiovizuális élményben részesülhet.

A látogatóknak a pavilonban lehetőségük lesz megismerni a magyar gasztronómiai palettát, megízlelni méltán híres vizeinket, de hazánk különleges kézműves termékeivel is találkozhatnak.

A Magyar Pavilon kivilágított látványterve (hungaryexpo2020.hu)

A makoveczi szellemiségben épülő magyar pavilon februárban lett szerkezetkész, várhatóan decemberben befejeződik az építkezés, ezután indulhat a használatbavételi engedélyeztetés és az átadás-átvétel folyamata.

A világkiállítás hat hónapja alatt közel kétmillió látogatót vonzanának a pavilonba, amelynek hétfőn elindult a hivatalos weboldala, a www.hungaryexpo2020.hu is, ahol folyamatosan frissülő információk, hírek fogadják az érdeklődőket – fűzte hozzá.

(MTI nyomán, kiemelt fotó: Hungary at Expo 2020 Facebook oldal)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá

shares