Hirdetés
Becsült olvasási idő: 3 perc

Az Országgyűlés hétfőn több ponton módosította a koronavírus-járvány miatt elrendelhető karanténfajtákkal kapcsolatos szabályokat, így például 50 ezer forintról 150 ezer forintra növelte a hatósági házi karantén megsértése miatt kiszabható legmagasabb bírság összegét – számolt be róla az MTI.

A képviselők 117 igen szavazattal, 23 nem ellenében és 19 tartózkodás mellett fogadták el Orbán Balázs, a Miniszterelnökséget vezető miniszter járványügyi változtatási javaslatait. A módosítások adminisztratív könnyítéseket is tartalmaznak a három karanténfajta elrendelésével kapcsolatban, mivel azokról eddig valamennyi esetben önálló eljárásban, formalizált határozattal kellett dönteni, ami nehézséget jelentett az ügyek tömegessé válása miatt.

Ennek eredményeként a külföldről történő belépéskor nem kell külön közigazgatási határozatba foglalni a hatósági házi karantén elrendelését, hanem azt a törvény erejénél fogva automatikusan meg kell kezdeni.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a Magyarországra érkezőknek a határellenőrzést végző rendőrrel kell tudatniuk, hol kívánják teljesíteni karanténkötelezettségüket. Ezt követően pedig – amennyiben rendelkeznek megfelelő eszközzel – egy úgynevezett karanténszoftvert is le kell tölteniük, amelynek segítségével a rendőrség ellenőrizheti a hatósági házi karantén betartását.

Azokban az esetekben, amikor a helyszíni ellenőrzés másként nem hajtható végre, a karanténra kötelezettek kötelesek beengedni a lakásukba a rendőröket.

A karanténszabályokat megszegőkre 5 ezertől 150 ezer forinting terjedő bírság szabható ki, egy jogsértő egy nap alatt legfeljebb 600 ezer forintra büntethető.

A fenti változtatások a kihirdetést követő napon lépnek hatályba.

A szavazás előtt az ellenzéki pártok a következőket mondták el felszólalásaikban:

DK:

Arató Gergely, a Demokratikus Koalíció képviselője arról beszélt, a kormány nem adott semmiféle választ arra, miért akarják a szerencsejáték-koncessziót és a kaszinótörvényt is módosítani a járványügyi védekezésre hivatkozva. Közölték, a törvényjavaslatot nem fogják támogatni, mert össze vannak keverve benne különböző elemek.

Jobbik:

Rig Lajos, a Jobbik országgyűlési képviselője hangsúlyozta, sok olyan elem van a törvénycsomagban, amit teljes mellszélességgel lehet támogatni, ilyen az adminisztrációs terhek csökkentése, valamint az ügyintézés gyorsítása. Azzal azonban már nem tud egyetérteni, hogy az is súlyos vétség, ha a piros cetlit nem helyezi ki valaki az ablakára, mivel sok olyan élethelyzet van, amikor ez nem reális. Például egy olyan valaki esetében, akinek internete sincs, és nem tudja kinyomtatni a cetlit az emailben elküldött cetlit. Megjegyezte, 5 alkalom elmulasztása esetén 600 ezer forintos büntetést kaphat az illető. Rig Lajos emellett egy komoly anomáliára is felhívta a figyelmet: mint elmondta, tud olyan esetről, amikor egy fertőzött diáknál nem rendeltek el karantént, de később kapott a család egy visszamenőleges hatályú papírt ami arról szólt, hogy már régen karanténban kellene lennie a gyereknek.

MSZP:

Az MSZP-s Szakács László arról beszélt, hogy a kormány gazdaságvédelmi akciótervéből végül is Budapest-Belgrád vasútvonal és Mátrai Erőmű építése lett, meg az, hogy bezárják az országot, de azért futball meccseket lehet rendezni. Tavasszal, a nagy leállás idején nagyon fegyelmezettek voltak a magyar emberek, most azonban más a helyzet. Szerinte a javaslatcsomagban a korbács és a büntetés dominál. Közölte, fontos lenne tudni, hogy mennyi egészségügyi dolgozó, orvos és ápoló kapta el a vírust, ezért azt javasolják, hogy állami forrásból biztosítsák, hogy havonta 2 tesztet végezzenek el rajtuk. Ezenkívül az MSZP-s képviselő is felemlegette a szerencsejáték-koncesszió módosítását, nem érti, vajon ezt miért kellett beszuszakolni ebbe a javaslatcsomagba.

A kétharmados kormánypárti többség az ellenzék összes módosító javaslatát leszavazta.

(alfahir.hu)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá