Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

Már több mint 5 ezer egészségügyi dolgozó jelezte a Magyar Orvosok Szakszervezeténél, hogy elhagyják pályát, és nem írják alá az új munkaviszonyról szóló szerződésüket – számolt be az RTL Híradó.

Az új, egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényt október 6-án fogadta el a parlament. Ez többek között lehetővé teszi, hogy a dolgozókat 2021. januárjától akár két évre áthelyezzék más intézménybe. Emellett választaniuk kell, hogy az állami, vagy magánegészségügyben akarnak dolgozni, a másodállásokat pedig engedélyeztetni kell.

A Magyar Orvosok Szakszervezetéhez folyamatosan érkeznek a jelzések arról, hogy sokan meg sem várnák a januárt, egyből felállnának.

A szakszervezet gyűjti a rendszerelhagyási nyilatkozatokat, már több mint 5 ezret kaptak, az orvosi kamara ugyanennyit. A MOSZ szerint katasztrófához vezethet, ha nem módosítják a törvényt.

“Nincsenek tartalékok a rendszerben, gyakorlatilag minden egyes szakember hiányozni fog. Ha 5-10 fő elmegy, az is katasztrófához vezethet, de hogyha itt tömeges felmondások lesznek, akkor gyakorlatilag össze fog omlani az egészségügyi ellátás”

– fogalmazott az RTL Híradónak Tóth Judit, a szervezet elnöke.

A szakszervezet vezetősége nemrég az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkárával tárgyalt erről, Tóth Judit azt mondja, nem céljuk, hogy minél többen felmondjanak.

“Ők szeretnének dolgozni, szeretnék a feladatukat végezni tovább. Tehát alapvetően az egészségügyben dolgozók a koronavírus-járvánnyal való küzdelemre szeretnének koncentrálni, nem jogszabályokat akarnak értelmezni, nem munkajogászokkal akarnak egyeztetni, nem szabadságharcot akarnak most folytatni, szeretnék végezni a dolgukat, a munkájukat”

– mondta Tóth Judit.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumtól azt közölték, ők nem tartanak attól, hogy a törvény miatt tömegesen elhagynák a pályát az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók. Valamint, hogy tárgyalnak, készek a módosításokra.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá

shares