Hirdetés
Becsült olvasási idő: 3 perc

Magyarországon 20 millió forint akár sokat is érhet az ingatlanpiacon, ez leginkább a vidéki kisvárosokban és falvakban igaz. Van ahol akár 220 m² feletti ingatlan is vásárolható, valahol pedig – például a fővárosban – ez az összeg még egy mini garzonra is nehezen lenne elegendő. Az ár nemcsak az adott településtől és a földrajzi fekvéstől függ, hiszen nagyban befolyásolja azt az ingatlan típusa, állapota, felépítése is – olvasható az Ingatlannet.hu, Makói Csípős számára készített elemzésében.

Az Ingatlannet.hu statisztikai adatainak segítségével korábban már bemutattuk Makó és a környező városok ingatlanpiaci árainak változását az idei év folyamán. Ekkor megtudhattuk, hogy az augusztusi hónapig a legtöbb Csongrád-Csanád megyei nagyobb városban a lakások átlagára csupánminimális mértékben változott. Az elmúlt években (2015-2019 között) azonban igencsak magas áremelkedést tapasztalhattunk országos szinten. Nem volt ez másképp a megyénk ingatlanpiacán sem. Kijelenthetjük, hogy az árak itt sem kímélik a vásárlók pénztárcáját manapság.

Jelenlegi cikkünkben pedig utánajárunk, hogy mire elegendő 20 millió forint a környék öt legnagyobb lélekszámmal rendelkező településének ingatlanpiacán.

Nagy a differencia az árak között

Az öt város tekintetében minden bizonnyal aNapfény városában található ingatlanok a legdrágábbak. Ott ugyanis idén ősszel téglalakásokat 477 ezer, panellakásokat 361 ezer, családi házakat pedig 370 ezer forintos négyzetméter áron találhatunk általánosságban. Ezek az átlagárak a 20 millió forintos keretünk mellett csupán egy 40 m2 alapterületű, régebbi építésű téglalakásra lenne elegendő. A panellakások tekintetében egy 55 négyzetméter körüli ingatlant futna ki ez az összeg. Családi ház vásárlása esetén pedig ez a keretösszeg igencsak kevésnek mondható, hiszen csupán egy átlagos 100 m2 körüli ház felére lenne elegendő.

A hódmezővásárhelyi házak már 100 ezer forinttal is olcsóbbak lehetnek négyzetméterenként a megyeszékhely áraihoz viszonyítva. Ennek köszönhetően 20 millió forint itt már téglalakások tekintetében 70, panellakások vonatkozásában 75, családi házaknál pedig 98 m2-re is elegendő lehet.

Makón minden bizonnyal a tégla építésű lakásoknak a legdrágább a négyzetméter ára, hiszen azokat 284 ezer Ft/m2-ért kínálják eladásra, ez körülbelül 70 m2-t jelent, a fentebb meghatározott összegért cserébe. A panellakások átlagára 241 Ft/m2-re tehető, míg családi házat 151 Ft/m2-es átlagáron vásárolhatunk manapság. Igen jól látható a megyében uralkodó árbeli különbségek, hiszen egy a keretösszegünkből vásárolt szegedi családi ház ára Makón már több mint két és félszer nagyobb alapterületre is elegendő.

A csongrádi tégla építésű ingatlanok és a szentesi téglalakások, illetve panellakások nagyjából azonos árszínvonalon mozognak, így 20 millió forintért körülbelül egy 83-90 m2-es alapterületű ingatlant tudnánk vásárolni ezekben a városokban.

Rengeteg ideig kellene félretenni, ha ennyiért akarnánk ingatlant vásárolni a megyében

Ha a Csongrád-Csanád megyei átlagkeresetet vesszük alapul, kijelenthető, hogy igen sok ideig kellene spórolnunk azért, hogy önerőből ingatlant vehessünk Makón és környékén, ugyanis a mai átlagkereset egészének félretételével több mint 7 évig kellene gyűjtögetnünk, hogy 20 millió forintunk legyen. Természetesen ez igencsak valószínűtlen, hiszen a megélhetéshez szükséges költséget le se vontuk ebből az összegből.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá