Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

A gyogyszereszahaznal.hu online kérdőív formájában várta a válaszokat arra, a megyében élők hogyan választanak gyógyszertárat, mik a legfontosabb szempontok vásárláskor, és hogy mi a véleményük a gyógyszertári szolgáltatásokról. Csongrád-Csanád megyéből közel ötszázan vettek részt a felmérésben.

A kitöltők 78,5%-a havonta legalább egyszer vásárol patikában, egy vásárlás alkalmával átlagosan 2-3 terméket vesz. Ezek leggyakrabban láz- és fájdalomcsillapítók, vitaminok, vérnyomáscsökkentők, gyógyteák és bőrgyógyászati készítmények. Legtöbben 2-10.000 Ft közötti összeget szoktak költeni egyetlen vásárlás alkalmával, de bizony sokan vannak – a kitöltők negyede – akik minden alkalommal 10.000 forintnál is többet hagynak ott a gyógyszertárban. A vásárlók kedvencei az egyszerű árakciók, de igen népszerűek a pontgyűjtő akciók, törzsvásárlói programok is. Háromnegyedük nem csak gyógyszert, hanem más termékeket is patikában szerez be, mégpedig ugyanabban: azért mert útba esik, és a kedves kiszolgálás is fontos szempont.

Nagyszerű hír, hogy a válaszadók 75,5%-a tisztában van azzal, hogy hogyan kell kezelni a lejárt szavatosságú gyógyszereket, és visszaviszik azokat a patikába. 17,6 %-uk kifejezetten ügyel arra, hogy ne halmozzon fel felesleges gyógyszerkészletet.

A következő témakör kérdéseire adott válaszok megerősítettők őket abban az elképzelésükben, amely létrehozta a Gyógyszerész a háznál szolgáltatását: bár a válaszadók elégedettek a gyógyszertári dolgozók szakmai felkészültségével – 10-ből átlagosan 8,6-ra értékelték azt -, sajnos a harmaduk legalább egyszer került már olyan helyzetbe, hogy a gyógyszertárban lévő többi vásárló miatt nem merte feltenni a panaszaira vonatkozó kérdéseit, mert nem akarta, hogy mások meghallják. Saját tapasztalataik is azt mutatják, hogy az emberek inkább hosszabb ideig elviselik a kellemetlen panaszaikat, minthogy zavarba ejtő helyzetbe kerüljenek ismeretlenek előtt. És ez teljesen érthető is: nem akarjuk másokkal megosztani panaszainkat a székrekedésről, aranyérről, körömgombáról, vagy épp a fokozott izzadásról.

Megkérdezettjeik harmada nem hallott még ezelőtt a gyógyszer-házhozszállítás lehetőségéről, és kételyként fogalmazódott meg bennük, hogy míg a személyes vásárlás alkalmával több kérdés jut eszükbe, és a termékeken végignézve az is beugrik, hogy elfogyott mondjuk a C-vitamin, addig egy telefonon leadott rendelésnél ez egyáltalán nem biztos.

A gyógyszerészi tanácsadás és házhozszállítás havonta egy alkalommal ingyenes azoknak, akik Szegeden, vagy annak 50 km-es körzetében laknak. Május óta elérhető Csongrád-Csanád megyében a Gyógyszerész a Háznál szolgáltatásuk melyet az Európai Szociális alap támogatásával és a Tisza Lajos Közéleti Egyesület közreműködésével hoztak létre.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá

shares