Hirdetés
Becsült olvasási idő: 3 perc

Határidőre elkészült az a turistaút, amit a Makói Természetbarát Sportegyesület egy megnyert pályázat nyomán alakított ki.

Mint arról korábban már beszámoltunk, a Tesco áruházlánc pályázatán az egyesület 400 ezer forintot nyert arra a célra, hogy turista utat hozzanak létre a Maros- parton, Makó, és Apátfalva között. A nyomvonalat korábban futók, és túra kerékpárosok használták és takarították.

Az elnyert pénzből gépeket, és eszközöket vásároltak és rengeteg saját munkát tettek hozzá.

Hajdu Gábortól, a Makói Természetbarát Sport Egyesület vezetőségi tagjától megtudtuk, nem kezdhették el a projekt végrehajtását mindjárt a pénz elnyerése után, mert először a koronavírus okozta karantén, később az árvíz és a szúnyoginvázió hátráltatták a munkát.

A tervben csak az volt, hogy az út kitakarítása után turista jelzéseket festenek fel és digitális tanösvényt hoznak létre. Először GPS koordinátákban gondolkodtak, de aztán a QR kódok mellett döntöttek.

Fotó: Makói Természetbarát Sport Egyesület Facebook csoportja

A makói önkormányzat vállalta, közreműködik abban, hogy ne csak mobil telefonnal lehessen elolvasni a jelzéseket, hanem legyenek hagyományos tájékoztató táblák is. A Körös Maros Nemzeti Park munkatársai segítettek megírni a táblák szövegét és a szövegekhez jó minőségű jogtiszta fényképeket is küldtek. Az apátfalvi önkormányzat azzal segített be, hogy a falutól a tavakig ők takarították ki az utat.

A grafikai munkát és az A1-es méretben műanyagra való nyomtatást a Makói Mozaik csapata végezte el. A táblák tartó konzoljait két önkéntes barátságból, illetve az ügy iránti tiszteletükből ingyen elkészítették. Itt is akadt néhány probléma, ugyanis ismeretlenek 5 tartókonzolt kiszedtek a földből és megrongáltak, majd miután helyreállították, 2-t eltüntettek. Az apátfalvi szakaszon pedig 3 konzolnak összesen 6 kereszt tartóját lopták el.

A két önkéntesen kívül még több helyről kapott az egyesület ugyanilyen nagyvonalú felajánlást. A Makó Mozaik vezetője készítette el teljesen ingyen a kilométer táblák gravírozását lézerrel keményfa deszkákra.

Fotó: Makói Természetbarát Sport Egyesület Facebook csoportja

A QR Kódokhoz weblap is tartozik: https://makoitermeszetbaratok.hu/maros-parti-turaosveny/

Az út a ,,Zöld háznál” indul, de már a Hagymaháztól felfestették a zöld jelzéseket. Onnan indulva 14 km, a ,,Zöld háztól” 11 km az apátfalvi buszmegálló.

Készült egy térkép is, a hátulján tájékoztató szöveggel, amit a Tourinform irodában, és egyéb helyeken is meg lehet majd vásárolni.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá

shares