Hirdetés
Becsült olvasási idő: 3 perc

Orbán Viktor eláll az uniós költségvetés vétójától, cserébe a jogállamisági mechanizmus úgymond befagyasztja Brüsszel, és ha lesz is szankció, az csak a 2022-es választásokat követően éri utol az aktuális magyar kormányzatot. Gyöngyösi Márton, a Jobbik EP-képviselője szerint az Orbán-rendszer lopni fog tovább, a német multik gazdagodni, a magyar emberek pedig éhbérért fognak dolgozni.

A szöveg alapján Magyarország és Lengyelország lényegében megkapta, amit akart. Az Európai Parlament pedig szinte mindent elveszített, amit november elején szuszakolt bele a jogállamisági mechanizmusnak nevezett törvénytervezetbe. Hogy a mostani változat a végleges-e, az csak a csütörtök-pénteki brüsszeli csúcstalálkozó után derül ki, ahol a tagállamok vezetőinek kell megállapodniuk róla – írta a 444.

A portál cikke szerint Magyarország és Lengyelország garanciát kapnak, hogy addig nem használják a mechanizmust, amíg az EU bírósága nem dönti el, hogy a törvény összhangban van-e az EU-s joggal. Egy ilyen döntés évekbe telhet, azaz a 2022-es magyar, és talán a 2023-as lengyel választások előtt sem lehet majd alkalmazni. Ez nagyon fontos kérése volt Orbánéknak, bár nyilvánosan soha nem beszéltek róla.

Ugyanakkor az eurómilliárdok addig is érkeznek hazánkba, fenntartva a NER-t.

Gyöngyösi Márton négy pontba gyűjtötte össze a mai nap tanulságait:

  1. Mindenki megkapja, amire vágyik. Azok a nyugati politikusok, akik mindenképpen szerették volna leírva látni, hogy jogállamisági kritérium, azok most látni fogják. Benne lesz. Kérdés, hogy mennyit ér a gyakorlatban.
  2. Orbán pedig, aki mindenképpen szerette volna elkerülni, hogy a 2022-es választások előtt bukja a pénzügyi támogatást, a hírek szerint megnyugodhat, mert csak ’22 után nézhetnek majd a körmére, addig viheti a szajrét és bátran osztogathatja a haveri körnek.
  3. A jövőre nyugdíjba vonuló Angela Merkel német kancellár úgy tűnik, hogy ismét átbukdácsolt valahogy egy válságon anélkül, hogy mindez a pozíciójába került volna. Ráadásul a német ipari lobbinak is sikerült ismét a kedvére tennie, hiszen nekik kétségkívül nagy érvágás lenne, ha Orbán egy őrült pillanatában kiléptetné Magyarországot az EU-ból.
  4. Akárhogy is lesz, akármennyire is sikerül a ma vezetőinek megmenteni arcukat, hosszú távon ugyanehhez a kiindulóponthoz fog minden visszatérni: az Orbán rendszer lopni fog és trollkodni, a nyugatiak berzenkedni, a német multik gazdagodni, a magyar emberek pedig éhbérért fognak dolgozni. Ha hagyjuk.

“De persze várjuk ki a végét, hiszen még előttünk van a Tanács holnapi találkozója és az Európai Parlament jövő heti plenáris ülése, ahol már készül a botrány. Az EP-képviselők ugyanis, akiket az emberek választották, és akik az európai szavazóknak tartoznak közvetlen elszámolással, egyre dühösebbek, amiért Merkel, vagy más politikusok ismét átnyúlkálnak a fejük fölött”

fogalmazott a jobbikos politikus.

Gyöngyösi Márton szerint nyilvánvaló, hogy új, demokratikusabb és szolidárisabb Európára van szükség, amely nem hatalmi eliteket és nem ipari lobbikat szolgál, hanem az embereket.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá

shares