Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

Az Európai Tanács elnöke, Charles Michel a Twitteren közölte csütörtökön hogy, megszületett a megállapodás a helyreállítási alapról, a 27 állam és kormányfő megegyezett a az új hétéves költségvetés feltételeiről.

Azaz a tagállamok vezetői elfogadták a német kompromisszumot, ami a gyakorlatban felvizezte a jogállamisági mechanizmust. 

Az Európai Ügyekért felelős francia miniszter közölte, hogy az történt, amit már az elején is kértek, vagyis nem áldozták fel semmiért a jogállamisági mechanizmus követelményét. Európa végre haladhat tovább, amire nagy szükség lesz – mondta.

A részleteket ismerő diplomáciai források szerint a huszonhét tagország vezetői által elfogadott megállapodás szerint a rendelethez olyan záradékot csatolnak, amely szerint az uniós pénzek felügyeletét szolgáló jogállamisági mechanizmus csak akkor lesz elindítható, ha egy tagállam intézkedései az Európai Unió pénzügyi érdekeit sértik. Ez azt jelenti, hogy a mechanizmust nem lehet politikai célokra használni – írta az MTI.

Most úgy tűnik, hogy a jogállamisági mechanizmus csak akkor indulhat el, ha a jogállamiságot sértő kormányzati cselekedett önmagában sértené az EU költségvetését. Ugyanakkor még hátravan az Európai Parlament döntése is.

Orbán Viktor csütörtök este pezsgőbontásról beszélt:

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá

shares