Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

Mint az ismert, a kormány nemrég bejelentett gazdasági intézkedésével az önkormányzatok egyik legfontosabb bevételi forrását, az iparűzési adót nyirbálja meg. Az IDEA Intézet kutatása arra kereste a választ, hogy az emberek hogyan gondolkodnak az önkormányzatok gazdasági helyzetének megnehezítéséről – írja a napi.hu. A felmérés még Orbán Viktor szombati bejelentése előtt történt, de az már korábban is világos volt, a kormány hogyan viszonyul az önkormányzatokhoz.

„Mit gondol a járvány alatti, az önkormányzati bevételeket érintő kormányzati elvonásokról?” kérdésre a kutatásban résztvevők 50 százaléka azt a lehetőséget választotta, hogy a kormány a 2019-es önkormányzati választásokon elszenvedett vereségek miatt cselekszik így, még a válaszadó fideszesek 25 százaléka is ezt gondolta, 35 százalékuk szerint viszont indokolt lehet az elvonás, ha annak mértéke nem veszélyezteti az önkormányzatok pénzügyi stabilitását, 30 százalék szerint az önkormányzatok minden időszakban panaszkodnak a csökkenő források miatt, és jogos, hogy a kormány a járványhelyzetben akár jelentős elvonásokkal él.

Az „Ön egyetért-e az önkormányzatok járvány alatti bevételeinek elvonásával?” kérdésre adott válaszokból is kiderült, hogy nem teljesen egységes a Fidesz-tábor ezen a területen: 21 százalékuk szerint a folyamatos elvonások egyértelműen rontják a közszolgáltatások minőségét, 37 százalékuk ért egyet az ilyen döntésekkel, szintén 37 százalék látja úgy, hogy együtt kellene viselni a járvány következményeit, és kisebb, egyeztetett forráselvonás még belefér.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá