Hirdetés
Becsült olvasási idő: < 1 perc

A plakáton több helyen is szerepel a neve a 122 éve született Páger Antalnak, de az értékes dokumentum több szempontból is nagyon érdekes és különleges.

A plakáton szereplő dátum 1919. április 21. Ebben az évben a francia, majd román megszállást a Tanácsköztársaság egy hónapos uralma előzte meg. Az ország meg nem szállt részét, ekkor már Kun Béla irányította. A katolikus nagy ünnepre, húsvét vasárnapra és hétfőre tervezett program célja volt, hogy erősítse az új ideológiát. A „felkért” szereplők többsége szinte biztos, hogy nem önként és lelkesedve vett ebben részt – fogalmazott közösségi oldalán a makói múzeum.

A megsárgult plakát dr. Tóth István szegedi történész segítségével gazdagítja a gyűjteményt. A plakáton lévő program vörös katona napjaként hirdeti meg a kétnapos népünnepélyt.

A 20 éves Páger Antal együtt szerepel Bauer Mancival, Golner Böskével, és szívbéli jó barátjával Gerzonics Elemérrel. A több mint 100 éves dokumentum az egész programsorozatban szereplő csoportokat, és a szervező „vigalmi bizottság” tagjait is felsorolja.

112 éves plakát került a makói József Attila Múzeum birtokába VÖRÖS KATONA NAP –április hó 21-én, húsvét hétfőjén Nem…

Közzétette: József Attila Múzeum – 2021. január 29., péntek

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá

shares