Hirdetés
Becsült olvasási idő: 3 perc

Manapság már a fiataloktól egészen az idős korosztályig szinte mindenki megtalálható a Facebookon. Sokan csak szabadidős tevékenységként használják, de az sem ritka, hogy állás- vagy társkeresés kapcsán ,,ellenőrizik” a profilunkat. Egyáltalán nem mindegy tehát, hogy mit osztunk meg és hogyan használjuk a Facebook-ot. Nem árt, ha biztonságban tudjuk adatainkat. Ehhez adunk pár tippet!

Jelszó

A legfontosabb, hogy erős jelszóval védjük a fiókunkat! Mi számít erősnek? Legyen legalább 8 karakter hosszú, tartalmazzon kis- és nagybetűket, valamint számokat egyaránt! Ezenfelül ne legyen egyértelműen hozzánk köthető, azaz semmiképp se használjuk a születési dátumunkat, vagy a kiskutyánk nevét jelszóként, hiszen azt bárki kitalálhatja, nem kell hozzá hackernek lenni. Ettől függetlenül persze valami alapján meg kell, hogy tudjuk jegyezni, de létezik pár technika, amellyel ez is könnyen kivitelezhető.

Adatvédelmi beállítások

Szerencsére már a Facebook is gondoskodik arról, hogy aki akarja, az biztonságban tudhassa adatait. Érdemes tanulmányozni a “Beállítások és adatvédelem” menüpontot. Többek között állítsuk be, hogy kik láthatják az általunk megosztott tartalmakat. A megosztott információk esetén egyesével kiválasztható, hogy kik láthassák: mindenki, az ismerősök, vagy csak én. Ezzel a módszerrel elkerülhetjük, hogy idegenek számára is hozzáférhetőek legyenek a személyes információink, fotóink.

Kétlépcsős hitelesítés

Ajánlott a kétlépcsős hitelesítés beállítása, melynek során, ha új eszközről szeretnénk bejelentkezni a fiókunkba, akkor egy második módon is azonosítanunk kell magunkat. Lehet ez egy SMS-ben kapott kód, Messenger üzenet, e-mail, vagy alkalmazáson belüli értesítés. Ezzel a módszerrel csökkenthetjük annak az esélyét, hogy valaki illetéktelenül használja a fiókunkat, hiszen szinte lehetetlen, hogy a jelszavunkat és ezzel idejűleg pl. a telefonunkra kapott kódot is megszerezzék.

Facebook-os regisztrációk

Számos szolgáltatást veszünk igénybe az interneten, vagy regisztrálunk be bizonyos oldalakra. Gyakran felkínálják azt a lehetőséget, hogy új regisztráció helyett, használhatjuk az oldalt Facebook regisztrációnkkal. Természetesen ez a gyorsabb és egyszerűbb megoldás, így sokan ezt választják, de inkább ne tegyük! Hiszen a Facebook-os belépéssel egyidejűleg hozzáférést adunk az oldalaknak az adatainkhoz is, amely csökkenti az online biztonságunkat.

Alkalmazások

Hasonló a helyzet a Facebook-on belüli alkalmazásokkal. Biztosan sokan találkoztunk már a Mi voltál előző életedben? vagy Hogy néznél ki 10 év múlva? és ehhez hasonló alkalmazásokkal. Bármennyire is viccesnek tűnik, természetesen semmilyen valóságalapja sincs az eredményeknek és az alkalmazások használatával egyidejűleg elfogadjuk –általában olvasás nélkül– a felhasználási feltételeket, mely szerint az alkalmazások hozzáférnek az adatainkhoz, akár még a telefonunk galériájához is. Talán mondanunk sem kell, hogy ez milyen veszélyeket rejtegethet. Inkább kerüljük ezeknek az alkalmazásoknak a használatát, vagy figyelmesen olvassuk el a felhasználási feltételeket!

A fentiek betartása hozzájárul, hogy adataink biztonságban legyenek a Facebook-on és ne kerüljenek illetéktelen kezekbe. Persze ettől függetlenül még azt sem árt meggondolni, hogy miket osztunk meg. Nem biztos, hogy minden fotónak és videónak a Facebook-on a helye és véleményünket sem minden esetben kell kifejtenünk a hozzászólás szekcióban! Tartsuk szem előtt a mondást: Ami az internetre egyszer felkerült, az ott is marad! Használjuk eszerint a közösségi média oldalakat!

Forrás: Rackhost.hu

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá

shares