Hirdetés
Becsült olvasási idő: < 1 perc

Az Európai Tanács harmadik alkalommal készített jelentést a helyi önkormányzatok helyzetéről, de valódi pozitívumokat csak Budapest és a nemzeti kisebbségek esetében tudtak felsorolni – írja a HVG a tanács legújabb jelentésére hivatkozva.

Mint írták: komoly aggodalomra ad okot

  • a növekvő centralizáció,
  • a hatékony konzultáció hiánya
  • és a központi kormány jelentős beavatkozása az önkormányzati funkciókba.

A szervezet immáron harmadik alkalommal vizsgálta meg a magyar önkormányzatiság állapotát, a szervezethez tartozó Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusának jelentéstevői pedig nemhogy javulásról, sokkal inkább egy aggasztó folyamatról számoltak be a ma kiadott dokumentumban.

A központi kormány növekvő befolyása mellett a jelentés azt is kiemeli, hogy a helyi önkormányzatok nem rendelkeznek megfelelő anyagi forrásokkal és nem tudnak ,,minőségi személyzetet” felvenni.

„Aggódunk amiatt, hogy valódi regionális önkormányzati szint nem létezik Magyarországon, mivel a megyék szinte egyáltalán nem rendelkeznek jelentős kompetenciákkal és nem élveznek semmilyen pénzügyi autonómiát”

– mondta Marc Cools, az Európa Tanács belga jelentéstevője.

A dokumentum ugyanakkor kifejezetten pozitívan értékelte, hogy Budapest ,,különleges státusszal” rendelkezik.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá