Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

Több nézői levél érkezett az ATV Híradójához a hiteltörlesztési moratórium ideje alatt megnövekedett futamidőről és költségekről – írja az ATV.

Ismert, a kormányzat a tavaszi karantén bevezetésekor (március közepén) hiteltörlesztési moratóriumot hirdetett, vagyis a magánszemélyeknek és vállalkozásoknak – ha jelezték hitelező bankjuk felé – ideiglenesen nem kell fizetniük a hitelek törlesztőrészleteit.

Már akkor felvetődött, a felfüggesztés csak a törlesztésre vonatkozik,

a tőketartozásra jutó kamatot a moratórium ideje alatt is felszámítják, így a futamidő jóval többel meg fog hosszabbodni, mint a tényleges moratórium ideje.

Ezt a számítást nem sokkal később a Magyar Nemzeti Bank (MNB) is megerősítette, Nagy Márton, a jegybank akkori alelnöke azt mondta,

a halasztott kamatok lineárisan, a hátralevő futamidőben arányosan, minden évben egyenlő részben kerülnének megfizetésre (kvázi részletfizetés-szerűen).

A lehetőséggel az adósok nagyjából 50-60 százaléka élt, Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő januári Facebook-posztjából az derül ki, hogy közel másfél millió családnál mintegy 3600 milliárd forintnyi, az érintett vállalkozásoknál pedig 4300 milliárd forintnyi hitelállomány maradt kint.

A következményekkel szembesülő adósok panaszaira az ATV-nek Erdősi Éva hitelszakértő így reagált:

Ezzel leginkább ilyenkor szembesülhet bárki, amikor azt mondja, hogy jó, most fizetem tovább, és akkor úristen, 9 hónap helyett most majdnem a duplája az az idő. (…) Ha egy ilyen nagyon egyszerűen szeretném mondani, akkor a 9 hónapból lett 16, akkor itt 7 hónapig kvázi csak kamatot fizetek megint, és utána áll helyre a rend, és fizetem a normál törlesztőrészletet.

Van, akit a bankja arról tájékoztatott, hogy a kamattámogatott hitele a támogatási időszakon túlnyúló futamidőre már nem lesz kamattámogatott, tehát a törlesztőrészlete emelkedni fog. Erdősi Éva szerint ennek az az oka, hogy a moratórium meghirdetésekor a kapcsolódó törvényeket nem módosították.

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke a híradónak azt mondta,

hatalmas probléma, hogy számtalan rejtett költséggel kell számolnia azoknak, akik igénybe vették a moratóriumot. Be kellett volna fagyasztani ezeket a szerződéseket, a törlesztési kötelezettségeket felfüggeszteni a futamidő meghosszabbodása és rejtett költségek nélkül.

A Jobbik szerint szintén problémát jelent, hogy aki kilenc hónapnál hosszabb ideig élt a törlesztési moratórium lehetőségével, annak hitele könnyen átminősíthetővé válhat. A hitel felvevője például elveszítheti „tiszta adós” minősítését, ez pedig a későbbiekben hátrányokkal járhat. Z. Kárpát január végi közleményében jelezte,

ahhoz asszisztál a kormány, hogy a járványügyi veszélyhelyzet okozta gazdasági válságban önhibájukon kívül bajba került adósokra bélyeget süssenek,

ezért elvárja, hogy megfelelő beavatkozással ennek elejét vegyék.

(alfahir.hu)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá

shares