Hirdetés
Becsült olvasási idő: 3 perc

A tavalyi év számos váratlan fordulatot tartogatott számunkra. A járványhelyzet első hulláma nagy befolyással volt a gazdaságra és a mindennapi életünkre. Akkoriban az ingatlanpiaci tranzakciószámok ténylegesen visszaestek, hiszen aki tehette inkább kivárt, azok, akik mindenképp a 2020-as év áprilisi-májusi hónapjaiban szerették volna eladni, illetve kiadni az ingatlanjaikat akár többet is engedhettek az árakból, mint ahogy szerették volna. A második hullám során már kevésbé volt érzékelhető ez a tendencia.

Korábban már beszámoltunk arról, hogyan változott városunk ingatlanpiaca az elmúlt egy év során, akkor kiderült, hogy valamelyes emelkedtek az átlagárak a tavalyi év elején megfigyelt árakhoz képest. Ebben a cikkünkben pedig a januári kínálati árakat fogjuk megvizsgálni, hogy megmutassuk, milyen átlagárak jellemzik most a piacot.

A második hullám után már a harmadik közepette vagyunk, így jogosan tehetjük fel a kérdést: mire számíthat az, aki napjainkban határozta el magát az ingatlanvásárlás mellett? Annyi biztos, hogy Csongrád-Csanád megye nagyobb városaiban is megfigyelhető a differenciáltság, így nem mindegy hol szeretnénk ingatlant vásárolni.

Differenciáltság figyelhető meg a nagyobb városok között is

Ha mindenképp Szeged területén szeretnénk lakást vásárolni igen magas összegeket kell kifizetnünk, hiszen az idei év elején a téglalakásokért csaknem 497 ezer forintot, a panellakásokért 374 ezer forintot kértek el négyzetméterenként a vevőktől. Ezek az összegek egy 60 négyzetméteres téglaépítésű lakás esetén meghaladják a 30 millió forintot, panellakásoknál pedig a 23 millió forintot. A családi házakra a 368 ezer Ft/m2-es árfekvés jellemző, ennek köszönhetően egy 110 négyzetméteres alapterületű családi házat millió forintnál olcsóbban nem igen találhatunk.

Az Ingatlannet.hu adataiból kiderül, hogy a vásárhelyi ingatlanok sem olcsók, hiszen ott házat 223 ezer Ft/m2-es átlagáron, tégla-, illetve panellakást 268-291 ezer forintos átlagáron vásárolhatunk manapság. Ez az összeg egy családi háznál – 110 m2-es alapterület esetén – legalább 24,5 millió forintot jelent.

Makón az előző két városhoz képest már érezhetően olcsóbban kínálják az ingatlanokat. Az idei év elején, ugyanis családi házat 127 ezer Ft/m2-es átlagáron vásárolhattunk, ami egy 110 négyzetméteres ház esetén már csak 14 millió forintot jelent. A téglalakásokat ennek ellenére drágán kínálják: 309 ezer Ft/m2-ért. A panellakásokat pedig 256 ezer forintos négyzetméter áron adnák el a lakástulajdonosok.

A négy város tekintetében minden bizonnyal Csongrádon a legolcsóbb a lakások négyzetméterenkénti átlagára: 190-22 ezer forint közé tehető. A családi házak viszont itt drágábbak, mint Makón: 150 ezer forintos átlagáron találhatunk négyzetméterenként itt házat.

Az idei év kedvezőbb fordulatokat hozhat az építőipar területén

Az építőipar volumene a tavalyi év második felére visszaesett, sőt a következő hónapok teljesítményében sem várható még nagymértékű javulás. 2020-hoz képest azonban idén az építőiparnak már kedvezőbb éve lehet, hiszen elég csak a nemrég bevezetett új lakások kedvezményes áfakulcsának visszavezetésére vagy a lakásfelújítások támogatásának bevezetésére gondolni.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá