Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

A szerda esti Magyar Közlöny szerint lélegeztetőgépeket adna el a magyar állam. A legfrissebb kormányhatározat szerint Kásler Miklós, Pintér Sándor és Szijjártó Péter feladata az lesz, hogy felmérjék azoknak a  „stratégiai raktárkészleten felüli” lélegeztetőgépeknek a mennyiségét, típusát és sorszámát, amelyeket az állam eladásra kínálna.

Egy másik ezzel kapcsolatos rendelet szerint 18 darab lélegeztetőgépet már el is küldött a kormány ingyenes adományként Uganda számára, amelyet a kampalai Mulago Kórház kap meg.

Mint ismert, a járvány első szakaszában, közel 17 ezer lélegeztetőgépet vásárolt a magyar állam, ám csupán ezer darabot küldtek szét a kórházaknak, mert nincs elég szakember, aki működtetni is tudja ezeket.

A nyáron hetekig visszhangzott a sajtó a Külgazdasági- és Külügyminisztérium 300 milliárdos lélegeztetőgép-beszerzéséről, amit Szijjártó Péter tárcája a nyilvánosság kizárásával, a közbeszerzés alóli teljes mentesítéssel zavart le.

A közérdekű adatigényléssel napvilágot látott eset külön érdekessége volt, hogy a 444.hu kiderítette:  az óriási összeg több mint felét, 178 milliárd forintot egy maláj cégnek, a GR Technologies-nek fizette ki a KKM, összesen 6258 lélegeztetőgépért – ráadásul, a maláj eladó a piaci törvényeknek ellentmondva annál drágábban adta a gépeket, minél többet kért belőlük a magyar külügy. Végül már 28,4 millió forintos átlagáron értékesítették a készülékeket.

Az Országgyűlés külügyi bizottsága decemberben hallgatta meg Szijjártó Pétert, aki azt mondta hogy „ebben a helyzetben nem voltak piaci viszonyok”  és „komoly diplomáciai feladat” volt az eszközök beszerzése. 

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá

shares