Hirdetés
Becsült olvasási idő: < 1 perc

A Dél-Dániai Egyetem kutatói szerint az arcmaszkok ökológiai időzített bombát jelentenek, mára ugyanis jelentősen megnőtt azoknak a védőeszközöknek a száma, amik a kukákban végzik: egy friss felmérés szerint havonta immár 129 milliárd arcmaszkot dobnak el világszerte, percenként mintegy 3 milliót.

Az eldobott maszkok döntő többsége mikroszálakból készül, így a hulladék jelentős mennyiségben gyarapítja a világban egyébként is komoly problémát okozó műanyagszennyezést. Dán kutatók szerint elengedhetetlen, hogy a társadalom felismerje az eldobott maszkok potenciális környezeti veszélyét.

A maszkok azért jelentenek veszélyt a környezetre, mert nem biológiailag lebomlók, és nem is bomlanak le teljesen. Vagyis: a kisebb műanyag részecskék (mikro- és nanoplasztikák) a maszk kidobását követően a helyi ökoszisztémába kerülhetnek.

A kutatók szerint a fő problémát az jelenti, hogy míg a műanyag palackokon ott vannak az eldobásukra vonatkozó utasítások, a maszkokon nem találni ilyeneket. A szakemberek szerint így sok ember egyszerű, szilárd hulladékként kezeli a maszkokat, ami viszont komoly problémát eredményez. “A környezetben történő lebomláskor a maszk több mikro méretű műanyagot szabadíthat fel, mint az ömlesztett műanyagok, például a zacskók” – figyelmeztettek a tanulmány szerzői.

A kutatók azt javasolják, hogy a városokban maszkgyűjtő konténerekben kellene elhelyezni a kidobott maszkokat. Egyéni szinten pedig az újrahasználható maszk viselését javasolják.

(hvg.hu)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá

shares