Hirdetés
Becsült olvasási idő: 3 perc

Szél Bernadett független parlamenti képviselő kitartó adatkérések és levélváltások hosszú sora után megkapta Müller Cecíliától a szociális otthonok fertőzöttségi és halálozási adatait március 5-ig bezárólag. Ebből kiderül, hogy Makón, a Batthyányi utcai otthonban 4-en hunytak el koronavírus miatt, Óföldeákon 17-en, Csanádpalotán 3-an. (Kiemelt fotó: Google Maps.)

Csongrád-Csanád megyében a legtöbben a 114 férőhelyes kisteleki Csongrád-Csanád Megyei Napsugár Otthonban és a 200 férőhelyes vásárhelyi Kovács-Küry Időskorúak Otthonában hunytak el, 22-22-en. A 184 férőhelyes csongrádi Csongrád-Csanád Megyei Aranysziget Otthonban 21-en hunytak el, a 132 férőhelyes szentesi Dr. Sípos F. Parkerdő Otthonban 15 lakó vesztette életét.

A Csongrád-Csanád Megyei Szivárvány Otthon Makói Idősek Otthonában az 53 dolgozóból 4-en mutattak be pozitív tesztet és mindannyian meggyógyultak. A 115 férőhelyes otthonban 5 gondozott lett koronavírusos és négyen elhunytak közülük, azaz csak 1 személy gyógyult meg.

Az Óföldeáki Návay Aranka Idősek Otthonában 36 dolgozóból 18 lett igazoltan fertőzött és mindannyian felépültek. A 131 férőhelyes intézményben 105 gondozott lett covidos, közülük 17-en hunytak el, tehát 88-an meggyógyultak.

A csanádpalotai idősek gondozóházában a 8 dolgozóból hárman fertőzödtek meg és mindannyian meggyógyultak. A 16 ápoltból 11-en voltak fertőzöttek, közülük nyolcan épültek fel és hárman elhunytak.

Március 5-ig 3.512 szociális otthonban lakó hunyt el

Szél Bernadett a megkapott adatokhoz kapcsolódan azt írta, a járvány őszi hulláma 25-ször több halálos áldozatot szedett az idősotthonokban, mint az első. A második hullámban hunyt el a koronavírus idősotthoni áldozatainak 96 százaléka. Márciustól június 30-ig 140 idősotthoni gondozott hunyt el, szeptember és március 5-e között3.512 fő.

November közepe és március eleje között több mint háromszorosára nőtt az idősotthoni áldozatok száma a szeptember és november közti időszakhoz képest: november 14-ig 1.039 idős hunyt el az otthonokban, március 5-ig 3.512 fő. Ez azt mutatja, hogy novemberben robbant be igazán a járvány.

A két hullám összesített adatai alapján a március 5-ig koronavírusban elhunytak 24 százaléka, azaz mintegy negyede volt szociális otthonok lakója, ideértve a szociális és gyermekvédelmi intézményeket, idősotthonokat, fogyatékossággal élőket gondozó otthonokat, pszichiátriai betegek otthonait, hajléktalanokat ellátó intézményeket.

A vírus minden negyedik áldozata szociális otthon lakója volt.

Az első hullámban 140 idősotthoni elhunyt 70 százaléka, 99 fő volt fővárosi otthon lakója, a második hullámban a 3512 elhunyt 5 százaléka, 176 fő. Tehát az ősszel kezdődő hullámban az idősotthoni elhunytak 95 százaléka vidéki otthon lakója volt.

A második hullámban Budapesten volt a legkevesebb idősotthoni áldozata a koronavírusnak az érintett férőhelyek arányában, Heves megyében a legtöbb: itt az érintett férőhelyek 12,5 százalékán gondozott idős ember hunyt el. Férőhelyarányosan a legtöbb idős ember a kiskunfélegyházi Szivárvány Intézményben hunyt el (27-en a 108 férőhelyes otthonban), de több otthonban is voltak hasonló arányok.

A második hullámban abszolút értékben a legtöbb elhunyt Pest megyében volt (311 fő), az intézmények közül pedig a nyíregyházi Szivárvány Idősek Otthonában (48 fő). A második hullámban a fertőzött otthonokban gondozottak 33 százaléka, azaz harmada fertőződött meg átlagosan. Az érintett 71.503 férőhelyen 23.848 gondozott kapta el a COVID-ot.

Az első hullámban 5 idősotthoni gondozó hunyt el, a másodikban 13 fő, így a járvány kezdete óta összesen 18 idősotthoni gondozó hunyt el. Az első hullámban 137 dolgozó lett pozitív, a második hullámban 8273.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá