Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

A Music Hungary szövetség friss közleményében azt írja,

Egy éve töltjük mindennapjainkat a COVID árnyékában, hol lazítással, hol a legszigorúbban meghúzott korlátozásokkal. Ez alatt az idő alatt 52.000 zenei rendezvény maradt el, ami miatt sok ezer zenész és szakember vesztette el a megélhetését részben vagy egészben, ráadásul a nyitás még messze van és nyárig várhatóan további 40.000 zenei esemény nem fog megvalósulni.

Úgy vélik, a döntéshozóknak fel kell ismerni, hogy a kultúrát meg kell menteni ahhoz, hogy a társadalom egyben maradjon, amihez szerintük három alapvető dologra van szükség. Weyer Balázs szerint

tervezhetőségre, azonnali és hatékony állami segítségre és az 5%-os kulturális áfa bevezetésére.

Hozzátette, ,,a kulturális szektor és a vendéglátás már olyannyira végveszélyben van, hogy nem az a kérdés, mikor nyithatnak, hanem az, ki lesz, aki még nyitni tud”.

A szövetség közleményében úgy fogalmaz, hogy

,,a rendezvényszervezők és a közreműködők számára kiemelten fontos, hogy az újranyitás tervezhetően történjen, mert egy koncertet, főleg egy fesztivált nem lehet pár hét alatt megszervezni, és ha a szakma nem lát előre, augusztusig várhatóan újabb 40.000 zenei rendezvény marad el, amelyből szerintük akár 20.000 megmenthető lenne”.

Ezért arra kérik a kormányt, hogy hozzanak nyilvánosságra egy tervezhető menetrendet a rendezvények számára, példának pedig felhozták az Egyesült Királyságot, ahol három héttel ezelőtt mutattak be egy hasonló ütemtervet.

A Music Hungary Szövetség külön munkacsoportot alakított, és együttműködik a kormányzati szervekkel, hogy ,,egy hatékony és biztonságos zenei-kulturális újranyitási tervet dolgozzanak ki”.

Mint írják, ,,három fő hívószóként a tervezhetőséget, a kulturális piac szereplőinek nyújtott azonnali állami segítséget és a kulturális áfa bevezetését határozták meg”, az áfacsökkentés kérdésében pedig ,,megnyerték maguknak Demeter Szilárdot”.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá