Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

Tavaly a tavaszi koronavírus-járvány miatt rendelték el, hogy a szakrendelők csak sürgős eseteket látnak el. Májustól aztán újból megnyitottak a szakrendelők. Több beteg azonban nem ment vissza és azóta is kevesebben fordultak orvoshoz a Magyar Orvosi Kamara szerint.

Szerintük sokan azért halogatják, mert félnek a koronavírustól, vagy éppen nem működik az a rendelés, amire szükségük lenne.

,,Borzasztóan lecsökkent a betegek száma. A betegek nem jönnek a rendelőbe, és az történik, hogy nincs karban tartva az ő gondjuk. Akár cukorbetegségről beszélünk, akár beszélünk a daganatos szűrésről. Rettenetes elmaradások vannak, olyan mintha száz évvel visszamentünk volna az időben. Mintha nem lennének képalkotó eljárások, mintha nem lennének szűrővizsgálatok”

– mondta Lénárd Rita.

Gyakran épp a kontroll vizsgálatok, szűrések és beavatkozások maradnak el, amivel meg lehetne előzni egy-egy betegség kialakulását vagy súlyosbodását. Nem sürgős műtétre is több tízezren várnak, sokan pedig fel sem kerülnek a várólistára Lénárd Rita szerint, mert az azt megelőző vizsgálat elmaradt.

A Magyar Kardiológusok Társaságának adatai szerint a járvány óta ötödével kevesebben mentek orvoshoz infarktussal is. Az enyhébb eseteknél maradhatnak inkább otthon vagy csak napokkal később mennek el orvoshoz. A 2-3 nap, ez infarktus esetén azt jelenti, hogy ott már az elzárt ér megnyitása nem jár haszonnal.A kamara alelnöke szerint az elmaradt vizsgálatok következtében 5-10 év múlva magasabb lehet majd a halálozás.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma nem válaszolt az RTL Híradó kérdésére, hogy mennyi vizsgálat, szűrés és beavatkozás maradhatott el a járvány miatt. Azt közölték, az eltelt több mint egy év alatt valamennyi beteg számára biztosították az első helyen szereplő sürgősségi ellátásokat, műtéteket és az életmentő szűréseket, vizsgálatokat.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá