Hirdetés
Becsült olvasási idő: < 1 perc

Mint azt megírtuk, az egészségügyben dolgozóknak március 1. éjfélig kellett aláírniuk a sok kritikát kapott új jogállási törvénynek megfelelő szerződést, amire sokan nem voltak hajlandóak, ennek következtében az adatok alapján az állami egészségügyi rendszerből mintegy 5500-an távoztak a járvány harmadik hullámának kellős közepén.

Az egészségügyben dolgozó szakápolók és orvosok a megszűnt munkaviszonyuk után egy-három havi végkielégítést kaptak, holott a jogviszonyuk hosszától függően közalkalmazottként akár nyolchavi bérnek megfelelő összeg is megillethette volna őket.

Világgazdaság cikkében arról ír, a vélelmezett jogsértés miatt többen az Alkotmánybírósághoz fordultak.

Az ügyben a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), a Magyar Helsinki Bizottság és a Magyar Orvosi Kamara is segíti őket, akik közösen elkészítettek egy beadványt, melyet az érintettek május 17-ig küldhettek el az Alkotmánybíróságnak.

Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke elmondta,

a korábbi közalkalmazotti jogállás szerint kellett volna a végkielégítéseket intézni, ehelyett azonban egy új, a távozókra vonatkozó jogszabállyal korlátozták ezt le, ami a kisebb végkielégítést biztosította a korábbi nagyobb helyett.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá