Hirdetés
Becsült olvasási idő: < 1 perc

Majdnem egy hónapja visszahívták és elbocsátották Bus Szilvesztert, a thaiföldi magyar nagykövetet, ám minderről semmit nem lehetett tudni, mivel a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) elég nagy titokban tartotta.

A váratlan döntésről csupán onnan lehetett erről értesülni, hogy lekerült a neve a követségi oldalról. Bud helyett jelenleg Bálint Anna Erzsébet az ideiglenes ügyvivő.

Telex már május 19-én írt a KKM-nek, hogy megtudja, miért bocsátották el, de választ azóta sem kaptak.

Pénteken Mesterházy Attila, az Országgyűlés külügyi bizottságának alelnöke is arról kérdezte Szijjártó Pétert, miért rendelték haza Bust úgy, hogy még nem járt le a megbízatása.

Bus önéletrajza szerint 2015-ig több országban is volt már nagykövet, így például Sri Lankán, a Maldív-szigeteken, Malajziában és Új-Delhiben is. A bangkoki nagyköveti megbízását 2017-ben kapta meg, előtte a déli nyitásért felelős helyettes államtitkár volt.

hvg.hu-nak küldött válaszában a KKM azt írta,

Bus Szilveszter 1991 óta volt a Külügyminisztérium állományában. Bangkoki külszolgálata 2021. április 30-án lezárult, már nincs a KKM állományában.

Azt azonban továbbra sem árulták el, hogy miért volt szükség a lépésre.

Emlékezetes, Kaleta Gábor hazarendelését sem verte nagy dobra a kormány: mint ismert, a pedofilbotrányba keveredett volt perui magyar nagykövet számítógépén több mint 19 ezer kiskorúakról készített pornográf felvételt találtak.

(Fotó: MTI/KKM/Szabó Árpád)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá