Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

Ahogyan arról már beszámoltunk, a Fidesz-KDNP támogatottsága a korábbi csökkenést követően – ugyan kis mértékben – növekedett a teljes népesség, illetve a pártválasztók körében is: jelenleg 32, valamint 47 százalékon áll a Republikon Intézet májusi pártpreferencia-kutatásának elemzése alapján.

A Momentum a teljes népességben 7, a pártválasztóknál 11 százalékot tudhat magáénak, míg a DK 8 és 12 százalékot.

A Jobbik 10 és 14 százalék támogatottsággal bír, ezzel májusra stabilan a legnépszerűbb ellenzéki párt címét tudhatja magáénak.

Az MSZP stagnál, a teljes népességben 6, a pártválasztók között 9 százalékos a támogatottsága. A Párbeszéd, az LMP és a Mi Hazánk szintén nem változtatott a helyzetén: a Párbeszéd és LMP 1 százalékkal bírnak a teljes népességben, 2 százalékkal a pártválasztók körében.

A Mi Hazánk pedig 1 százalékkal bír mind a teljes népesség, mind a pártválasztók körében. Májusban a Fidesz visszanyert egy újabb százalékpontot, a Republikon elemzése szerint a nyitás játszhatott közre a növekedésben amellett, hogy a DK és a Momentum újra kissé gyengültek. A Jobbik ebben a hónapban nem vesztett.

Az ellenzéken belüli erőviszonyokról elmondható, azok nagyságrendileg nem sokat változtak, az ellenzéki összefogás támogatottsága pedig összesítve nagyobb a Fidesz-KDNP táboránál. Számszerűsítve a teljes népességben 32-33 százalék, a pártválasztók között pedig 47-50 százalék.

A kutatás 1000 fő telefonos megkérdezésével készült május 18-24. között nem, életkor, iskolai végzettség, illetve településtípus szerint reprezentatív az ország felnőtt lakosságára.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá