Hirdetés
Becsült olvasási idő: 3 perc

Nagy összegnek számít 25 millió forint, de az ingatlanpiacon nem feltétlenül van ez így, bőven találunk ennél drágább házakat és lakásokat is. Azt, hogy mekkora lakóingatlan fér bele ebbe a keretösszegbe Makón és Csongrád-Csanád megye más városaiban, az Ingatlannet.hu mutatja meg.

Nagy családi házakat kínálnak eladásra Makón

Az Ingatlannet.hu áprilisi statisztikai adatai alapján Csongrád-Csanád megye kisebb városaiban egészen méretes családi házra elegendő a 25 millió forint, míg a megyeszékhelyen már jóval kisebb otthont fut ki az általunk meghatározott összeg.

Makón a családi házak áprilisi átlagára 150 ezer Ft/m2 volt, melynek alapján 25 millió forintból csaknem 170 négyzetméter jött ki. Még ennél is tágasabb – 190-210 m2 alapterületű – házat lehetett kapni ezért az összegért Szentesen és Csongrádon.

Bár Hódmezővásárhelyen egy négyzetméter átlagos ára idén áprilisban átlépte a 200 ezer Ft/m2-t, még így is egy 125 négyzetméteres házat kínáltak az eladók 25 millió forintért cserébe. Sándorfalván már csak 110 m2-re, míg Szegeden 70 m2-re volt elegendő a keretösszeg.

Az egyes városok között tehát hatalmas árkülönbségek vannak Csongrád-Csanád megyében. Például Makón éppen 100 négyzetméterrel nagyobb házat ajánlottak 25 millió forintért, mint Szegeden – az áprilisi átlagos négyzetméter árak alapján.

Sokat kell spórolni egy nagyobb makói lakásért

Csongrád-Csanád megye lakáspiacán a makói áraknál vannak alacsonyabbak is. Míg Makón a téglalakások egyetlen négyzetméteréért 330 ezer forintot kértek az eladók, addig Csongrádon 260 forintot. Hódmezővásárhelyen és Szentesen pedig 300 ezer forintot. Mindezek alapján tehát 25 millió Makón érte a legkevesebbet, 75 m2-t, Hódmezővásárhelyen és Szentesen 80 m2-t, Csongrádon csaknem 100 m2-t.

Persze idén áprilisban a Makón tapasztalt lakáspiaci átlagáraknál sokkal magasabbak voltak a Szegeden látottak. A megyeszékhelyen ugyanis egy négyzetmétert átlag fél millió forintért kínáltak eladásra, ami azt jelenti, hogy 25 millió forint cask egy 50 m2 alapterületű kislakásra volt elegendő.

Vidékről a fővárosba költöznél? – Ennyi a ráfizetés!

Csongrád-Csanád megye településeiben, városaiban sem olcsók az ingatlanok, nemhogy a fővárosban. Akármelyik megyeszékhelyet hasonlítjuk Budapesthez, minden esetben a főváros tud felmutatni drágább ingatlanárakat. Így, ha valaki vidékről szeretne a fővárosba költözni, nagy valószínűséggel nem lesz elegendő eladni a saját lakását, a plusz forrás igénybevétele szinte elkerülhetetlen. Persze városonként változó, hogy mekkora összeget kell ráfizetni. Szegedről Budapestre való költözés esetében ez számítások szerint 15.24 millió forint, de Salgótarján esetében a plusz ráfordítás kis híján 29 millió forint.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá