Hirdetés
Becsült olvasási idő: < 1 perc

A nyugdíjasok alig több mint 5 százaléka él több pénzből, mint egy átlag magyar dolgozó – számolt be az Mfor.hu, amely mintegy négy hónap után adatokat kapott a Magyar Államkincstártól.

Ezekből kiderült, hogy

13 ezren kevesebb mint 50 ezer forint ellátást kapnak.

Az átlagnyugdíj idén 148 ezer forint, azonban a medián – tehát az az összeg, aminél ugyanannyian kapnak többet mint kevesebbet – 130-135 ezer forint körül mozog.

Megjegyzik, a legalacsonyabb nyugdíjak kategóriájába tartozók 66 százaléka külföldről is kap ellátást.

2012-ben 789 870 forint volt a legmagasabb havi nyugdíj, manapság azonban ilyen konkrét adatokat nem szolgáltatnak, de a statisztikából annyit ki lehet hámozni, hogy pár idős ember kétmillió forintnál is többet kap havonta az államtól nyugdíj formájában – írja cikkében a gazdasági portál.

Emlékezetes, 2013-ban az Orbán-kormány bevezette a nyugdíjjárulék-plafon eltörlését, ami lehetővé tette, hogy megállíthatatlanul növekedjenek a top nyugdíjak.

A cikk kitér arra is, hogy míg kilenc éve a KSH táblái szerint a saját jogú nyugdíj egy főre jutó havi összege 115,7 ezer forint volt, most 148 ezer forintnál járunk. Az átlagnyugdíjak 27,9 százalékkal emelkedtek a vizsgált időszakban, ami meghaladja az ebben az időszakban mért inflációt, de ebben közrejátszik, hogy a menet közben nyugdíjba vonulók a többieknél magasabb induló járandóságban részesültek – írják.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá