Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

Koszorúzással és kiállítással emlékeztek a szegedi egyetem egykori rektorára, Szent-Györgyi Albertre a Nobel-díjas tudós születésének évfordulója alkalmából csütörtökön. (Fotó: Marcia Szent-Györgyi, Szent-Györgyi Albert özvegye megkoszorúzza néhai férje szobrát a Nobel-díjas tudós születésének évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen a Szegedi Tudományegyetemen 2021. szeptember 16-án. MTI/Rosta Tibor.)

Rovó László rektor ünnepi beszédében úgy fogalmazott, Szent-Györgyi Albert nagyon sokat tett azért, hogy a szegedi egyetem jelenlegi szintjére tudjon fejlődni.

Szent-Györgyi Albert bátor ember, nagyszerű szervező, kiváló képességű tanár és olyan kutató volt, aki személyesen vonta be tanítványait a tudományos munkába. Szerette megtapasztalni a világot, ezt bizonyítja szenvedélye az evezés, a repülés iránt, és az, hogy motorral járta körbe Európát – mondta a professzor. Hozzátette: ugyanakkor kiváló államférfi is volt Szent-Györgyi, aki amikor kellett, saját személyes érdekein is átlépve cselekedett.

Zakar Péter nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettes az egyetem aulájában a tudósról rendezett kiállítás – Marcia Szent-Györgyi, a Nobel-díjas tudós özvegye jelenlétében megtartott – megnyitóján úgy fogalmazott: Olyan évszázadban élt, amikor forradalmak, ellenforradalmak és két világháború tépázta meg kontinensünket, és nagyon sok értelmiségi eltévedt, Szent-Györgyi Albert azonban tudományos tevékenysége mellett meg tudta tartani polgári és értelmiségi beállítottságát.

A Magyar Nemzeti Múzeum, a Móra Ferenc Múzeum és a Somogyi-könyvtár közreműködésével rendezett tárlat Szent-Györgyi Albert élete és tudományos pályafutása mellett felidézi azt a kort, amelyben a tudós Szegeden élt és alkotott. A kiállításon látható a kutató Nobel-díja is, és eredeti tárgyaival berendezték dolgozószobájának mását.

(MTI)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá