Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

Gyors látogatást tett vasárnap Franciaországban a Honvédelmi Minisztérium egyik Dassault Falcon típusú repülőgépe. Ez pedig azért érdekes, mert ez egy nappal azelőtt történt, hogy kiderült: Mészáros Lőrinc borásza és üzlettársa történelmi szőlőbirtokot vett a híres francia borvidéken, Bordeaux-ban. Erről és a honvédségi repülő franciaországi látogatásáról a 24.hu számolt be.

A portál szerint a miniszterelnököt és a kormány tagjait is rendszeresen szállító 606-os jelzésű honvédségi Falcon vasárnap 13 óra körül érkezett meg a párizsi Le Bourget repülőtérre, ahol alig több mint fél órát töltött, majd továbbrepült Bordeaux-ba. Ott szintén rövid ideig állt, mert még aznap délután vissza is érkezett Magyarországra, 17 óra körül landolt Kecskeméten.A NER-elit által gyakran használt Bombardier Global 6000-es luxusgép is Franciaországban járt hétvégén, már péntek óta a párizsi Le Bourget repülőtéren állomásozott. Vasárnap 17:30-kor szállt fel a francia fővárosból és kora este ért vissza Budapestre.

Ez a gép tavaly kétszer is járt Bordeaux-ban, először július elején, majd október közepén, mindkétszer egy-egy napot töltött ott.

A francia földhivatali adatok szerint szeptemberben került hivatalosan Kalocsai László bordeaux-i cége, a Winemajor SAS tulajdonába a Les Salles-de-Castillon településen 1782-ben létrehozott Chateau de Clotte borbirtok. Ez egy 65 hektáros szőlőbirtok, amelynek harmadán, 21 hektáron termelnek szőlőt, elsősorban merlot, valamint cabernet franc fajtákat. A területhez pince és műemlék jellegű épületek is tartoznak.

A Chateau de Clotte birtokot megvásárló francia részvénytársaság kizárólagos tulajdonosa Kalocsai László. A borász nemrég megalapította a társaság magyarországi “testvérvállalatát” is a bordeaux-i vállalkozás mellett, a főtevékenységben vagyonkezeléssel foglalkozó Winemajor Hungary Zrt.-t, amiben Bai Edit tokaji borász a tulajdonostársa. Az Opten cégadatbázis adatai alapján Kalocsai e két céget leszámítva csak olyan magyar cégekben érdekelt, amelyek Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartoznak. Például ő a birtokigazgatója a nagy múltú, tokaji Dereszla pincészetnek, de sokáig részt vett a pincészet konkurenciájának számító, Grand Tokaj borászat vezetésében is.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá