100 milliós bírság az EKÁER nélküli szállítmányok miatt

Hirdetés
Becsült olvasási idő: < 1 perc

Nem jelentett be több mint 250 millió forint értékű árut az Elektronikus Közútiáruforgalom-ellenőrző Rendszerbe (EKÁER) két budapesti gazdálkodó, hogy ezzel versenyelőnyre tegyen szert és kevesebb áfát fizessen.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai két – székhelyszolgáltatónál bejegyzett – budapesti gazdasági társaságnál tartottak ellenőrzést, mivel feltételezték, hogy cégek megpróbálták kijátszani az EKÁER bejelentési és áfafizetési kötelezettségüket.

A magyar cégek megközelítőleg 250 millió forint értékű ruhaneműt és szerszámokat vámkezeltettek Szlovákiában, majd ezután több teherautóval Magyarországra szállították azokat. Kiderült, hogy a cégek majdnem 50 esetben nem tettek eleget az EKÁER bejelentési kötelezettségüknek, több alkalommal pedig valótlan adattartalommal – például hamis forgalmi rendszám és vámtarifaszám megadásával – jelentették be a szállított árukat, megpróbálva ezzel elkerülni a bejelentési és az áfafizetési kötelezettségüket is.

A NAV az igazolatlan eredetű termékek és a bejelentési kötelezettség elmulasztása miatt várhatóan 100 millió forintot is meghaladó bírságot szab ki a tisztességtelen piaci előnyre törekvő, jogsértő gazdasági társaságoknak.

(fotó:illusztráció)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá